europa, mapa

És aviat per poder donar una resposta a la pregunta que segurament tots ens fem. No tenim figura de tornada, encara que no sempre n'hi ha.

D'altra banda, hem de saber que les últimes caigudes no han deteriorat la tendència alcista de fons, la de llarg termini. Si no l’han fet les importants caigudes del mes d'agost en els pitjors moments de la crisi a la Xina, encara menys ho faran les caigudes de les últimes setmanes. Encara que hem de saber que una cosa és el que està passant a l'IBEX-35, molt més feble que qualsevol dels índexs europeus de pes, i una altra de molt diferent és el que succeeix en índexs com l'Euro Stoxx 50 o el Dax, molt més forts.

Dit això, és innegable que les borses europees no poden pujar sense el seu índex director, que no és cap altre que l'índex alemany, el Dax. I si analitzem aquest índex, podem veure com la correcció s'ha frenat, ‘al tick’, des del nivell d'ajust/retrocés del 61,8% de l'últim impuls alcista. O dit d’altra manera, mentre el preu no perfori en el futur el suport que presenta en els mínims d'aquest dilluns (10.120), existeix la possibilitat que, a poc a poc, amb les seves lògiques correccions intermèdies, les borses europees es reestructurin de nou a l'alça amb la mirada posada en els màxims de principis de mes i per damunt els màxims anuals. Els forts nivells de “sobrevenda” aconseguits també apuntarien en aquest sentit, per la continuïtat de les pujades.

contador