montaña rusa, volatilidad, mercados, turbulencias

Ja tenim a l'índex Dow Jones per sobre dels 19.500 punts i sense aspectes de corregir el vertical tram de les últimes setmanes. Moviment que encaixa a la perfecció amb un VIX prop dels mínims de l'any.

  • -
  • -
  • -
  • -

Com segur ja sabran aquest índex, el VIX, més conegut com l'índex de la por o índex de volatilitat es mou (en general) de forma inversa a com ho fan els índexs de Wall Street. De manera que quan aquest puja amb força és perquè tenim a Wall Street en fase correctiva i al revés. Així per exemple l'últim ral·li d'aquest índex (finals d'octubre/principis de novembre) coincideix amb el període d'incertesa previ a les eleccions nord-americanes. Podem veure com des de la sessió del 9 de novembre, després de conèixer-se el resultat de les eleccions nord-americanes, Wall Street no ha parat de pujar mentre que aquest índex no ha parat de baixar i fins al dia d'avui.

Dit això en condicions normals i donat els nivells de preu aconseguits per aquest índex caldria cridar a la cautela, ja que el tenim prop de mínims anuals. El que deixa les portes obertes al fet que Wall Street pugui iniciar una correcció, merescuda d'altra banda, a qualsevol moment. Però sabem per experiència que quan la tendència és molt forta com és el cas que ens ocupa (i ens referim al Dow Jones, S&P 500 i altres índexs de Wall Street) els preus poden romandre molt temps en zona de màxims històrics, sobrecomprados, mentre el VIX cotitza prop dels mínims d'any setmana després de setmana.

Gràfic diari - Índex VIX

contador