L'obertura aquest matí de l'IBEX-35, amb caigudes del 7%, no era real ja que teníem més de la meitat dels títols suspesos en subhasta d'obertura. Segons obrien a poc a poc els mercats la gran majoria d'ells, gairebé tots, s'han deixat per sobre del 20% sortint de mínims minuts després.

  • 4,75€
  • -0,11%
  • 10,90€
  • -0,77%

IAG

  • 2,07€
  • 0,78%

La banca és, amb diferència, la més afectada (BBVA i Banco Santander es deixen un 25%). Tècnicament, es pot dir gaire d'una sessió de pànic venedor absolut sense precedents. El més normal és que segons avanci la sessió les caigudes es vagin llimant encara que acabin sent molt importants. Per tant, en aquest moment no hi ha cap anàlisi tècnica ni fonamental que valgui. La incertesa és màxima per a tots els inversors i aquesta ha vingut per quedar-se, així són els anomenats “cignes negres” (esdeveniments que no són gens esperats pels mercats i que han de ser recollits en els preus dels diferents subjacents).


No cal dir que tenim altres actius pujant amb força com són l'or (+5%) i el futur del Bund, que ha marcat aquest divendres un nou màxim de tots els temps (en preu) en els 168,86 punts. Això es deu al transvasament de diners des de la renda variable fins als actius considerats refugi. La prima de risc del nostre país puja un 26,25% fins als 177 punts com a conseqüència, principalment, dels nous màxims històrics que aquest divendres està marcant el Bund alemany (deute a 10 anys). El problema que estem veient en tots els actius (divises, matèries primeres, renda fixa i borsa) és que després del Brexit ningú no sap molt bé quant valen les coses. Per aquest motiu, durant els propers dies hauríem d'acostumar-nos a viure amb l'alta volatilitat i veure fortes caigudes amb grans recuperacions. Tècnicament, només ens queda veure què passa amb el suport que tenim en els mínims anuals en els 7.746 punts de l'IBEX-35. Per sota, les següents referències de control es troben en els 7.500 punts i per sota els mínims de 2012.

contador