ep el turismo extranjero no se vera afectado este verano por la inflacion en espana segun voxel
VOXEL

El sector turístic és un bon valor per apostar. Així ho creu l'equip d'anàlisi de Bankinter, que destaca la "fortalesa" de la demanda i la capacitat per apujar els preus de les companyies del sector, per la qual cosa reiteren la seva recomanació de comprar.

  • 146,70$
  • -1,63%
  • 64,32€
  • -2,83%

IAG

  • 2,14€
  • 0,84%
  • 7,74€
  • 1,49%

Aquest consell s'estén a diverses empreses i segments dins del sector turístic. Per exemple, el banc taronja aposta pels títols d'aerolínies com IAG o Ryanair, igual que empreses d'hostaleria com Meliá Hotels i Airbnb. Tot i això, els valors més destacats per aquests analistes són els de serveis turístics, en particular Amadeus.

"Aquesta última companyia forma part de la nostra cartera model d'accions més restrictiva (de 5 valors espanyols) des del començament d'any, amb una revaloració acumulada del 40%", escriu Juan Moreno, estrateg de Bankinter.

La recomanació de Bankinter es basa, sobretot, en un estudi de la patronal turística Exceltur en què assenyala que la demanda s'ha intensificat al segon trimestre de l'any tant per la demanda estrangera (+12,7% interanual en ingressos) com per l'espanyola (+10,6%). Així, destaquen, els números s'han tornat a situar a nivells previs a la pandèmia de la Covid-19 i el sector igualarà el pes sobre el PIB aconseguit el 2019, un 12,6%.

"Això apuntalaria el camí de recuperació iniciat el 2022 i possibilitaria que la contribució del turisme a l'economia espanyola tornés als nivells previs a la crisi sanitària", ha ressaltat l'entitat turística.

D'altra banda, assenyala Bankinter, els preus "continuen incrementant-se" i ja se situen un 15% per sobre dels nivells previs a la pandèmia. Com a conseqüència, l'activitat turística a Espanya ja supera en 15,7% els nivells preus al virus (segon trimestre del 2023 enfront del mateix període del 2019) i representa un 12,3% més que el que s'ha aconseguit entre el gener i el març d'aquest mateix any.

De la mateixa manera, el banc taronja destaca que s'ha moderat l'increment de costos energètics (+2,3%) al sector, tot i que han repuntat amb força els financers (+20,9%) i els salarials (+7,5%).

Val a dir que els afiliats a la Seguretat Social vinculats a activitats turístiques van augmentar el juny un 5,6% respecte al mateix mes de l'any anterior per situar-se als 2,76 milions. Es tracta del millor juny de la sèrie històrica, segons les dades de Turespaña. L'ocupació turística ja suposa un 13,4% del total d'afiliats de l'economia nacional.

De la mateixa manera, l'agència del Govern destaca que el país va superar els 43 milions de passatgers aeris internacionals fins al juny, xifra que suposa un 24,3% més que durant el mateix període del 2022. El juny els passatgers procedents d'aeroports internacionals que van arribar a Espanya van vorejar els 9,1 milions, un 10% més que el mateix mes de l'any passat.

D'altra banda, BBVA Research ha assenyalat que el sector serà un dels principals motors de l'economia espanyola aquest 2023 tant el turisme nacional com l'internacional. Tot i això, el servei d'estudis del banc basc ha subratllat que hi haurà una pèrdua de vigor progressiva en el proper exercici, ja que el sector tocarà sostre per limitacions de capacitat i un creixement més baix dels mercats d'origen, un cop s'hagi reprès la normalitat prepandèmica.

contador