ep archivo   iag
EUROPA PRESS - Archivo

Els resultats d'IAG han sorprès els analistes. El hòlding d'aerolínies hispano-britànic va multiplicar exponencialment el benefici entre el gener i el setembre fins als 2.151 milions d'euros, dels quals més de les meitat (1.230 milions) van ser registrats durant el trimestre d'estiu. Unes xifres "estelars", segons destaquen els experts, encara que també adverteixen que podria enfrontar-se a algun vent en contra.

IAG

  • 2,07€
  • -0,53%

Russ Mould, director d'inversions d'AJ Bell, assenyala que la companyia dirigida per Luis Gallego ha superat totes les previsions "gràcies a un estiu de gran demanda" després de la decebedora temporada estival del 2022. "És clar que la gent ha utilitzat la renda disponible que disposa durant les vacances i ha suportat un augment significatiu del preu del bitllet d'avió després que la pandèmia els ho impedís", afegeix.

Tot i això, Mould creu que hi ha un gran interrogant sense resoldre: "Són aquestes xifres el millor que passarà?" Segons l'expert de la companyia britànica, la capacitat de les llars per mantenir els nivells de despesa actuals "té els seus límits" i els esdeveniments a l'Orient Mitjà estan fent tornar a pujar els preus del cru, cosa que es tradueix en un encariment dels carburants.

"Per no parlar que les tensions geopolítiques solen repercutir negativament al sector dels viatges per si mateixes. Si a això afegim la preocupació per la situació del deute d'IAG (17.200 milions, -2.400 milions respecte al juny), és fàcil entendre perquè l'actualització d'avui ha rebut més desaprovacions que elogis del mercat", apunta el CIO d'AJ Bell. En aquest sentit, el valor és un dels pitjors de l'IBEX 35 durant l'última sessió de la setmana.

Per la seva banda, Victoria Scholar, directora d'inversions d'Interactive Investor, també creu que la incertesa macroeconòmica i geopolítica podrien afectar l'exercici d'IAG, encara que la companyia confirmarà un any de "forta recuperació de marges, benefici operatiu i balanç, tornant a nivells previs a la crisi" de la covid-19. Així mateix, aquesta analista assenyala que la recuperació dels viatges de llarga distància després de la fi de les restriccions a la Xina podria donar suport a la companyia davant dels mesos presumiblement durs que s'acosten.

Javier Molina, analista sènior de mercats d'eToro, destaca que la posició financera d'IAG és "sòlida", especialment després de la reducció del deute i d'una ràtio de palanquejament d'1,4 vegades, una "millora significativa" respecte al mateix període de l'any passat. Aquesta millora va ser reconeguda per l'agència de qualificació S&P, que va elevar les qualificacions d'inversió d'IAG i British Airways al grau d'inversió amb perspectiva estable.

RENTA 4 ES MANTÉ OPTIMISTA

Per part seva, els experts de Renta 4 Banc s'han mostrat més optimistes amb la matriu d'Iberia després del "rècord històric" del tercer trimestre i que el nivell de reserves del quart compleixi les seves previsions. "Tenen cobert el 75% dels ingressos de passatgers, un percentatge que ens sembla elevat", detalla Ivan San Félix Carbajo, analista de l'entitat espanyola.

"De cara al que resta d'exercici 2023, IAG redueix mínimament la previsió de capacitat (-1 punt percentual fins al 96%). La previsió de despesa en combustible és més elevada que les nostres previsions mentre que la millora de la despesa unitària excombustible estarà a la part baixa de l'objectiu previst (-6%, -7,5% estimat per R4), reiteren el seu objectiu de capex (-4.000 milions) i esperen que el deute net augmenti en línia amb el que és habitual en un quart trimestre, per la qual cosa creiem que se situarà per sota del nivell del 2022 i a un nivell que considerem conservador”, detalla aquest expert.

En conseqüència, Renta 4 espera un "impacte positiu" a la cotització després d'haver superat previsions "àmpliament". A més, consideren que IAG "superarà les previsions de consens (i de R4) d'EBIT abans d'extraordinaris malgrat la despesa més gran en combustible previst". En conseqüència, la companyia espanyola recomana sobreponderar el valor amb un preu objectiu de 2,21 euros, xifra que dibuixa un potencial alcista de més del 30% des dels preus de tancament d'aquest dijous.

Per tècnic, els experts d'XTB esperen que els títols d'IAG "continuïn cotitzant dins del rang entre 1,50 i 2 euros per acció de cara a final d'any". "En cas que l'economia s'encamini a un "aterratge suau" on la inflació continuï desaccelerant sense que el creixement es desplomi, podríem veure nous repunts cap a màxims anuals", subratlla Joaquín Robles, analista d'XTB

"No obstant, en el cas que persisteixi la inflació, els bancs centrals podrien veure's forçats a continuar pujant els tipus, cosa que empitjora les perspectives de creixement i podria afectar el consum discrecional. Aquesta circumstància podria portar els preus fins a la zona d'1,50 euros per acció o fins i tot per sota", conclou Robles.

Noticias relacionadas

contador