ep archivo   el presidente de telefonica jose maria alvarez pallete interviene en una junta general
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

Quina és la valoració que els analistes fan dels resultats del segon trimestre del 2023 de Telefónica? La veritat és que sembla que hi ha un cert consens entre els diferents experts en què l'operadora espanyola ha sorprès el consens després d'anunciar un benefici un 44,5% superior entre l'abril i el juny. I tenint en compte les pujades que està experimentant a borsa el valor (+3,09%), sembla que el mercat també ratifica les xifres de la cotitzada a l'IBEX 35.

  • 4,18€
  • 1,19%

Per a Elena Fernández-Trapiella, analista de Bankinter, els resultats de Telefónica "baten lleugerament les expectatives" del mercat. Aquesta experta assenyala que, si bé els ingressos "es desacceleren respecte al primer trimestre del 2023 (3,3% enfront del 4,9%)", el resultat operatiu abans d'amortitzacions (OIBDA) millora (3,5% enfront de l'1,1%). A més, les dues magnituds mantenen un creixement positiu per novè trimestre consecutiu.

"Els resultats situen el grup en posició de complir les guies de l'any de creixement d'un dígit baix d'ingressos i OIBDA", sentencia aquesta experta.

D'altra banda, l'estrateg de Bankinter assenyala que Espanya continua sent el mercat amb més pressió competitiva del grup, cosa que queda reflectida per la caiguda de l'1% de l'OIBDA, encara que aquesta és menor que en els trimestres previs (-1,7% al primer trimestre del 2023). "Les pujades de tarifes aplicades no compensen totalment l'increment dels costos de plantilla (pujada salarial de 7,8%) i de continguts", detalla Fernández-Trapiella.

Tot i això, aquesta analista assenyala que la dada d'Espanya s'ha vist compensada amb una "major fortalesa" a la resta dels mercats clau del grup. "Al Regne Unit, les sinergies en Virgin Media O2 acceleren, al Brasil continua la incorporació dels clients mòbils i actius d'Oi i a la resta dels mercats l'entorn competitiu continua estable", explica. Amb tot, afegeix, el marge OIBDA retrocedeix 30 punts bàsics durant el trimestre, fins al 31%.

D'altra banda, l'experta de Bankinter destaca que, malgrat l'"elevada" rendibilitat per dividend de Telefónica (7,9%, 0,3 euros per acció), la generació orgànica de flux de caixa lliure "es modera en un entorn de més cost del deute i desacceleració econòmica". Això, explica, "dificulta el triple objectiu de reducció de deute, inversió en innovació i fonts de creixement futur i remuneració a l'accionista". El deute financer net de Telefónica s'ha situat als 27.479 milions al tancament del semestre, un 3,9% inferior al registrat el juny del 2022.

Amb això al cap, Bankinter manté la seva recomanació de neutral sobre les accions de Telefónica, a les quals atorga un preu objectiu de 4,2 euros. Aquesta valoració suposa un potencial alcista del 10% respecte al preu al qual va tancar l'acció aquest dimecres.

ALTRES VALORACIONS

L'equip d'anàlisi de Renta 4 Banc també destaca que els resultats s'han situat "molt en línia" amb les previsions a nivell operatiu, alhora que han superat "àmpliament" l'expectativa del consens pel que fa al benefici net.

Segons Iván San Félix Carbajo, analista d'investigació de renda variable de Renta 4, els resultats estan "molt en línia" per divisions i ofereixen un EBITDA millor del que estava previst al Brasil, encara que també reflecteixen un "pitjor comportament" a Amèrica Llatina. Aquest expert subratlla la "lleu" millora de la guia de beneficis de Telefónica fins a un creixement d'"un dígit baix".

Després d'aquestes xifres, Renta 4 Banc recomana sobreponderar les accions de Telefónica i xifra el preu objectiu als 4,6 euros, un 20% més respecte als preus de tancament d'aquest dimecres.

Per la seva banda, des de Banc Sabadell subratllen que les vendes al mercat domèstica estan lleugerament per sota (-0,1%) del que esperava el consens, però en línia pel que fa a l'EBITDA.

En canvi, els experts del banc català destaquen que el flux de caixa lliure està "clarament per sobre" de les previsions del mercat, mentre que els nous objectius de l'operadora espanyola també se situen "una mica per sobre" de les estimacions del consens. " Esperem una acollida lleugerament positiva d'aquests resultats", afirmen.

Sabadell recomana comprar accions de Telefónica, a les quals han atorgat un preu objectiu de 5 euros. Aquesta valoració suposa un potencial alcista de més del 30% respecte al preu de tancament de la sessió de dimecres.

Noticias relacionadas

contador