• Ha destruït també les seves instal·lacions per a proves nuclears
ep donald trump rompeacuerdoparis
EUROPAPRESS

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha confirmat aquest dijous que Corea del Nord ha destruït algunes de les seves instal·lacions per a proves nuclears, cosa que ha donat així inici a la "desnuclearització total" de la península de Corea, tal com va acordar amb el líder nord-coreà , Kim Jong-un, durant la seva històrica trobada.

Durant una reunió de Gabinet a la Casa Blanca, Trump ha indicat que Corea del Nord "ha deixat de llançar míssils, incloent-hi míssils balístics" i ha destruït les seves instal·lacions per a proves nuclears: "De fet ja ha volat una de les més grans, de les quatre que té".

Tot i que el dirigent nord-americà no ha especificat quins centres de proves han estat destruïts, l'agència de notícies Yonhap ha indicat que es tractaria d'almenys quatre.

"Volen fer-ho i nosaltres volem que ho facin. I ens estem movent molt ràpid", ha assegurat el magnat novaiorquès en relació amb la desnuclearització pactada per les parts de cara a l'obertura d'un "nou futur" a la regió.

"L'important", ha subratllat, "és que hi haurà una desnuclearització total que ja ha començat". D'aquesta manera, ha confirmat el que es va anunciar el passat 24 de maig per les autoritats nord-coreanes, segons les quals s'han destruït les instal·lacions de Punggye Ri, uns túnels usats per realitzar assajos atòmics.

Durant la seva cara a cara del passat 12 de juny a Singapur, Trump i Kim van signar un "ampli acord" pel qual el règim comunista "es compromet a treballar cap a la completa desnuclearització", així com cap a "un règim de pau duradora i estable a la península de Corea", ja que Nord i Sud segueixen tècnicament en guerra.

Pyongyang també va prometre "recuperar les restes dels presoners de guerra i els desapareguts en combat, incloent-hi la repatriació immediata d'aquells ja identificats". Trump ha anunciat durant les últimes hores que han rebut els primers cadàvers. "Ja n’han arribat uns 200", ha precisat.

D'altra banda, Trump ha lloat la tasca del secretari d'Estat, Mike Pompeo, per realitzar una feina "fantàstica" a l'hora d'intervenir amb Corea del Nord. Pompeo té previst viatjar a Pyongyang, de nou, durant els propers dies per continuar amb les negociacions.

A més, el president ha aplaudit la tasca del seu homòleg sud-coreà, Moon Jae In, per exercir una gran tasca en el marc de les converses. "Realment ha pressionat tant com ha pogut (...) Però sense els Estats Units no tenia cap tipus d'oportunitat", ha manifestat.

Moon es va reunir en dues ocasions amb Kim des d'abril en un intent per aconseguir la desnuclearització i l'establiment definitiu de la pau a la península de Corea.

Noticias relacionadas

contador