• Els EUA ha anunciat la imposició d'aranzels del 25 per cent sobre uns 1.300 productes de tecnologia industrial, transport i metges xinesos
china eeuu

Més fusta, és la guerra. L'estira i arronsa comercial entre la Xina i els EUA s'ha accelerat durantles últimes hores, després que els EUA hagi fet pública la llista de 1.300 productes xinesos sobre els quals imposarà aranzels del 25%. L'ambaixador de la Xina a Estats Units, Cui Tiankai, ha alertat que Pequín no s'anava a quedar de braços plegats i així ha estat. La contramesura ha arribat en menys d'11 hores i el gegant asiàtic ha anunciat l'aplicació d'un gravamen del 25% a les importacions des dels EUA de 106 productes, incloent-hi automòbils, soja i whisky.

L'abast de les mesures del Govern xinès equivaldrà a uns 50.000 milions de dòlars en importacions procedents dels EUA

L'Oficina del Representant Comercial dels Estats Units ha revelat una llista de productes que representen al voltant de 50.000 milions de dòlars en importacions anuals que, però, podrien afectar la cadena de subministraments per a moltes indústries nord-americanes.

La llista va des de productes químics, passant per díodes d'emissors de llum, fins motocicletes i dispositius dentals. El Ministeri de Comerç de la Xina, per la seva banda, ha condemnat l'anunci dels Estats Units i ha assegurat que el país està disposat a prendre mesures contra productes nord-americans en la mateixa escala durant els pròxims dies.

El que havia de trigar "uns dies" ha trigat només unes poques hores. El Ministeri de Finances de la Xina ha anunciat la resposta del gegant asiàtic en un comunicat, en què assenyala que la decisió nord-americana "viola clarament les normes de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) i els drets i interessos legítims de la Xina i amenaça els interessos econòmics i la seguretat del país".

D'aquesta manera, el Ministeri ha indicat que l'abast de les mesures del Govern xinès equivaldrà a uns 50.000 milions de dòlars en importacions procedents dels EUA, equilibrant la resposta de Pequín a la decisió anunciada per Washington.

Per la seva banda, el Ministeri de Comerç de la Xina ha expressat la seva "condemna" a la decisió nord-americana de gravar els productes xinesos amb aranzels de fins al 25%. "Sense tenir en compte les declaracions de la Xina, els Estats Units va anunciar les propostes d'aranzels que són completament infundades, una típica pràctica unilateralista i proteccionista que la Xina condemna enèrgicament i a la qual s'oposa fermament", ha assenyalat el Ministeri en un comunicat, segons ha recollit l'agència de notícies Xinhua.

En aquest sentit, la Xina ha assenyalat que planeja acudir immediatament a l'OMC i ha advertit que està disposada a donar una resposta a les mesures proteccionistes dels EUA. "Tenim la confiança i capacitat de respondre a qualsevol mesura proteccionista dels EUA", va afegir el portaveu del Ministeri de Comerç de la Xina.

DISPUTA PER LA PROPIETAT INTEL·LECTUAL

La Cambra de Comerç de la Xina per a la Importació i Exportació de Maquinària i Productes Electrònics ha asseverat que la investigació oberta per les autoritats nord-americanes en matèria de propietat intel·lectual no té fonaments.

Així mateix, ha destacat que les accions de Washington provocaran grans danys i pèrdues per a les empreses xineses i nord-americanes i ha insistit que Pequín està preparat per prendre mesures proporcionades contra productes nord-americans en un intent per salvaguardar els interessos de la Xina.

"Li donarem tot el nostre suport", ha assenyalat en un comunicat el grup, que ha assegurat que els mecanismes de protecció de la propietat intel·lectual no han fet sinó millorar al llarg dels anys.

LLISTA SUBJECTA A REVISIÓ PÚBLICA

Pel que fa als aranzels, que han estat de 50.000 milions de dòlars en lloc dels 60.000 previstos, l'Oficina del Representant de Comerç Exterior dels Estats Units (USTR) ha explicat en un comunicat que "el president Trump va anunciar al març que els EUA imposarà tarifes aranzelàries sobre importacions xineses valorades en uns 50.000 milions de dòlars". També "adoptarà altres mesures en resposta a les polítiques xineses que forcen les empreses nord-americanes a transferir la seva tecnologia i propietat intel·lectual a empreses xineses", ha afegit l'agència.

La llista publicada, que abans d'entrar en vigor estarà subjecta a revisió pública durant un període de 30 dies, inclou des de diferents productes químics, passant per díodes d'emissors de llum, així com components per a la indústria aeroespacial o manufacturera, fins a motocicletes i dispositius dentals, a més de medicaments o equips mèdics com desfibril·ladors. Un cop completat el procediment, la USTR emetrà un dictamen definitiu sobre els productes que es veuran afectats pels aranzels.

Així mateix, l'Oficina va anunciar que ha registrat davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC) una sol·licitud per dur a terme consultes sobre les "exigències discriminatòries en matèria de llicències tecnològiques" per part de la Xina.

"Si els EUA i la Xina són incapaços d'arribar a una solució mitjançant aquestes consultes, els EUA pot requerir l'establiment d'un panell de l'OMC per analitzar la qüestió", va indicar la USTR.

Noticias relacionadas

contador