• El mínim de l'any passat va ser de 46,38 dòlars el 21 de juny passat de 2017
  • Deutsche Bank n’espera una correcció, Morgan Stanley no descarta els $75
cbpetroleogasolina

El petroli Brent, de referència a Europa, ha superat aquest dijous els 71 dòlars per barril, màxims des de principis de desembre de 2014, i acumula una pujada anual propera al 7%.

El ral·li de l’'or negre' és molt més vertical en ampliar l'horitzó temporal fins als mínims de l'any passat, quan va tocar els 46,38 dòlars el passat 21 de juny de 2017. Durant aquest període, s'ha revalorat més del 53%, en contra de la majoria de les previsions dels experts, que no esperaven un repunt més enllà dels 60-65 dòlars.

En aquest sentit, els analistes encara discrepen sobre si la pujada del cru serà temporal o per contra continuarà durant els propers mesos. Deusche Bank assenyala que la principal raó per explicar la pujada és la debilitat del dòlar al mercat de divises (l'euro supera aquest dijous els 1,24 dòlars, màxims des de 2014).

No obstant això, afegeixen que el petroli cotitza un "15% per sobre de la seva relació històrica amb el dòlar", cosa que només pot ser explicat en part per "la recent millora del creixement global". Sobretot perquè l'evolució del nivell de producció als EUA tampoc ha mostrat senyals d'un increment de la perforació durant les últimes setmanes.

Per això, afirmen que si el dòlar comença a enfortir-se de nou, tal com esperen, poden aparèixer pressions a la baixa sobre el cru. En la seva opinió, "l'or negre' pot caure un 10% des dels nivells actuals fins a mitjans de 2018, sobretot si el creixement global es frena lleugerament durant els pròxims mesos, segons apunten les seves previsions. Aquest dilluns, el cru Brent cedeix un 0,2%, fins als 69,73 dòlars, mentre el West Texas cau un 0,1%, fins als $64,22.

CREDIT SUISSE I MORGAN STANLEY, ALCISTES

Per contra, des de Credit Suisse han comentat que "una combinació de factors", com el fort creixement global, distorsions en el subministrament i l'interès de l'Aràbia Saudita per elevar el preu del cru per a la sortida a borsa d’Aramco, "puguin enviar el preu del cru" a nivells "significativament més alts" al llarg de l'any.

A mitjans de gener, Morgan Stanley va elevar la seva previsió per al cru Brent el 2018 fins als 75 dòlars per barril. "El mercat de petroli probablement romandrà infrasubministrat el 2018, per la qual cosa l'oportunitat per capturar rendibilitats atractius persistirà, cosa que atraurà més fluxos cap als futurs sobre el cru", van afirmar aquests experts. I van afegir que això "impulsarà els preus a l'alça".

EL GASOIL, TAMBÉ A MÀXIMS

La pujada del petroli ha provocat també un repunt en el preu de la gasolina. El gasoil ha marcat a Espanya màxims des de juliol de 2015, en repuntar el seu preu a prop del 2,5% en l'inici de l'any. En concret, el preu del gasoil ha repuntat aquesta setmana un 0,17%, per escalar fins al seu nivell més alt des de la primera setmana de juliol de 2015.

Per la seva banda, el preu mitjà del litre de gasolina també ha pujat aquesta setmana lleugerament (+0,06%), per tocar els 1,254 euros, el nivell més alt des del passat mes d'abril. Des del començament de l’any, el seu preu s'ha encarit un 1,58%.

Noticias relacionadas

contador