• Rosenstreich: "Seguim sent optimistes en la rupia índia, la rupia indonèsia i el ruble"
  • S'espera un dòlar que consolidi els nivells actuals i presenti ral·lis superficials seguits de retrocessos
Dólares

El parell rei del mercat de les divises, l'euro/dòlar, no ha donat recentment gaire oportunitats als operadors, que busquen desesperadament una mica d'acció i es pregunten si hi ha vida més enllà dels bancs centrals. Analistes consultats descarten un ral·li del dòlar d'aquí a finals d'any, mentre recomanen vigilar amb atenció la moneda única, que podria donar sorpreses en el que queda de 2016.

Però si el que es busca són emocions, Peter Rosenstreich, analista de Swissquote, avisa que les eleccions dels EUA no defraudaran els inversors. De fet, l'expert alerta que atesa la relativa calma amb la qual els mercats financers es van prendre les reunions dels bancs centrals de la setmana passada, "s'incrementen les probabilitats que un fet inesperat pugui disparar la volatilitat en el mercat". Per a Rosenstreich, el primer debat electoral entre els candidats a les eleccions dels EUA, Hillary Clinton i Donald Trump, podria ser el brou de cultiu d'un moviment sorpresa en els mercats financers.

Si Trump surt clarament guanyador del debat, podria posar nerviosos els mercats i provocar volatilitat a curt termini

"Actualment, l'esperat és una victòria de Clinton", indica l'expert de Swissquote, així que "si Trump surt clarament guanyador del debat, podria posar nerviosos els mercats i provocar volatilitat a curt termini, mentre els inversors consideren les implicacions d'un regnat del candidat republicà". Rosenstreich, però, també creu que deixant deixant de banda si hi ha un clar triomf de Trump o de si veiem una Hillary que aconsegueixi defensar la seva posició d'avantatge, "anticipem que la recerca de risc dominarà el comportament dels operadors en el curt termini".

Aquest analista crida a buscar oportunitats en les nacions emergents i apunta que "segueixen sent optimistes en la rupia índia, la rupia indonèsia i el ruble, ja que els seus fonamentals són ferms i el retorn és realment alt".

I L'EURO/DÒLAR?

Diversificació. Aquesta és la paraula que ha de calar en les ments dels operadors en el mercat de les divises. L'escàs interès que desperten l'euro i el dòlar, ofereixen l'oportunitat de buscar rendiment en altres monedes, per exemple en la debilitat de la lliura o en la fortalesa del ien, tal com explica Valeria Badnarik, analista d'FXStreet.com. "Fins i tot el dòlar canadenc, i la seva correlació amb el petroli s'han tornat molt més interessants que el parell EUR/USD aquests dies", assenyala l'experta.

Quant a l'euro/dòlar, la volatilitat en l'encreuament ha anat decreixent des del passat mes de juny. A més dels volums de l'estiu, que solen aprimar respecte a la resta de l'exercici, la manca d'activitat també es deu a la incapacitat de les autoritats polítiques i monetàries de presentar mesures clares contra el feble creixement econòmic i la baixa inflació. La Reserva Federal dels EUA (Fed) va perdre l'oportunitat de trencar el clima d'inacció general, fet que deixa un dòlar que consolidarà els nivells actuals i presentarà ral·lis superficials seguits de retrocessos.

Almenys, segons indica Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, així serà fins que es publiqui el proper informe d'ocupació als EUA, el 7 d'octubre. Per a aquesta experta, el focus estarà, però, en les declaracions que vagin deixant els membres del comitè de política monetària de la Fed. "Creiem que els col·legues de Janet Yellen -la presidenta de la Fed-, especialment els qui ja van votar a favor d'una pujada de tipus immediata, es mostraran més entusiastes sobre la recuperació de l'economia dels EUA del que els informes macro deixin veure", assenyala Lien, una cosa que" sostindrà al dòlar i evitarà que es produeixi un declivi pronunciat el que queda d'any".

En qualsevol cas, davant el panorama regnant, "podrem veure com augmenta la pressió venedora en el dòlar, de manera que gairebé podem descartar un ral·li en el bitllet verd l'últim trimestre de l'any".

Des d'un punt de vista tècnic, l'euro/dòlar seguirà consolidant el nivell dels 1,1200 $. Michael Hewson, analista de CMC Markets, destaca el to positiu de l'operativa a l'encreuament, així que "sembla estar llest per a un moviment cap als 1,1300 $".

A la vista d'un gràfic de curt termini, l'analista tècnic de Bolsamanía, José María Rodríguez, indica que "es pot veure com l'euro/dòlar es troba construint màxims decreixents des de mitjans d'agost mentre que per baix, per la banda dels suports, presenta un suport horitzontal en els 1,11200".

Gràfic euro/dòlar

Gráfico Euro/Dólar

Així, l'expert assenyala que en la mesura que no perfori el suport dels 1,11200 el normal és que al final el preu salti per la seva part superior "camí dels màxims d'agost en els 1,1366". "I per sobre la resistència dels 1,14280 (màxims de la sessió prebrexit). De moment el tenim a les portes de la resistència que li confereix la directriu baixista de molt curt termini, la que uneix els màxims decreixents de les últimes setmanes", acaba dient Rodríguez.

contador