• Es la peor nota que Moody's ha otorgado nunca a una comunidad autónoma española
  • La deuda catalana, por debajo de la de países como Nigeria o Bangladesh
  • "La deuda de la región seguirá aumentando en los próximos años", advierten.
Cataluna-Ciudad

L'agència de qualificació Moody's ha anunciat als inversors la decisió de rebaixar la qualificació del deute del govern català, suposant la pitjor nota atorgada a una comunitat espanyola en la seva història. La degradació de Ba2 a Ba3 col·loca Catalunya en una situació financera per sota de Nigèria i Bangladesh. Oriol Junqueras donarà explicacions aquesta tarda sobre la situació.

"El fracàs de Catalunya al desembre per transformar el deute a curt termini en deute a llarg termini no indica una reducció de la voluntat i capacitat del Govern central per ajudar-la a través del Fons de Liquiditat" amb un finançament "barat", apunten des de l'agència.


Segons apunta el diari El Mundo, aquesta rebaixa suposa per la Generalitat obtenir la pitjor qualificació creditícia que Moody's ha donat mai a una comunitat autònoma espanyola. L'agència de qualificació ha baixat aquesta nota per "la feblesa" de la posició fiscal de la comunitat catalana, malgrat el suport del Fons de Liquiditat.


Moody's ha acabat així la revisió que va iniciar l'11 de març sobre la valoració de la Generalitat per la "incertesa" sobre la capacitat de Catalunya per complir les seves obligacions financeres a curt termini.


LA COMUNITAT AMB MAJOR DEUTE


Catalunya té actualment un deute de 73.000 milions d'euros, la més alta de totes les comunitats autònomes, la qual cosa suposa el 320% dels seus ingressos. Encara que l'agència de qualificació ressalta 'la voluntat del Govern central' de seguir prestant ajuda a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), la situació financera de la comunitat és "molt feble".


L'agència apunta al seu torn que "el Govern regional està en minoria", la qual cosa seria per a ells un dels factors que "farà difícil la consolidació fiscal". "Amb l'actual marc institucional sota el sistema de finançament autonòmic del règim comú, els alts nivells de deute seran difícils de solucionar", ha postil·lat.


EL DEUTE DE CATALUNYA SEGUIRÀ AUGMENTANT


L'actual situació del Govern presidit per Puigdemont "és més desafiador que la prevista i probablement seguirà afeblint-se", com a conseqüència de l'augment del dèficit, ha vaticinat Moody's, per la qual cosa "el deute de la regió seguirà augmentant els propers anys".


Moody's ha avançat que no preveu un repunt de la valoració catalana durant el proper any i mig, i que si Catalunya no aconsegueix l'equilibri fiscal i estabilitza la càrrega del deute, aquesta nota podria seguir baixant.

contador