• La inflació es va mantenir plana al juny i les vendes al detall han estat pitjors del que s'esperava
  • Bank of America assenyala que la política monetària de la Reserva Federal perjudica el dòlar
jamie dimon ceo chairman jpmorgan jp morgan chase

Compres moderades a Wall Street després dels resultats de tres grans bancs nord-americans com JP Morgan Chase, Citigroup i Wells Fargo i una bateria d'indicadors econòmics. El Dow Jones puja un 0,2% i es manté en zona de màxims històrics, mentre al Nasdaq i l'S&P 500 pugen un 0,3%.

  • 38.085,80
  • -

Les accions de JP Morgan Chase cauen a prop de l'1% i són el principal llast per al Dow Jones després que l'entitat hagi publicat els seus resultats trimestrals. Els títols de Citigroup cauen un 1% després de les seves comptes i els de Wells Fargo cedeixen un 2%.

Sobre els resultats dels grans bancs, els analistes no manejaven unes previsions massa positives per al segon trimestre, a causa que anticipaven una caiguda important en els ingressos per operacions de trading durant el període.

Per contra, la cadena de supermercats Wal-Mart puja gairebé un 3% i lidera els avenços al Dow Jones, seguida pel gegant tecnològic Apple, que es revalora un 1,5%. A més, Microsoft i Verizon pugen més de l'1%.

A més d'aquestes importants referències empresarials, s'han publicat dades econòmiques rellevants, com l'IPC, les vendes al detall, la producció industrial del mes de juny. Pel que fa a la inflació, els preus es van mantenir plans als EUA el passat mes i la inflació interanual ha baixat fins a l’1,6%. El consens esperava un lleuger repunt del 0,1%.

La inflació subjacent, excloent-ne aliments i energia, ha pujat un 0,1%, per sota del 0,2% previst, i se situa en taxa interanual a l'1,7%. Aquest indicador és utilitzat per la Fed per mesurar l'evolució dels preus i contrastar-los amb el seu objectiu d'inflació del 2%.

Per la seva banda, les vendes al detall del mes passat han baixat un 0,2%, lleugerament per sobre de la previsió de pujada del 0,1% manejada pel mercat. Excloent-ne la partida més volàtil d'automòbils, les vendes van baixar un 0,2%, davant la previsió de pujada del 0,2%.

Els analistes de Berenberg afirmen que les dades d'inflació i de vendes al detall motivaran que la Fed no es plantegi una nova pujada de tipus d'interès fins al mes de desembre "com molt aviat". En la seva opinió, el banc central dels EUA no augmentarà el preu del diner a curt termini i afegeixen que la baixa inflació "augmenta el poder de compra dels consumidors, la qual cosa és positiva per a l'economia".

Des de Barclays, mantenen la seva previsió que la Fed comenci a reduir la mida del seu balanç al setembre, però afegeixen que si la inflació segueix el camí descendent dels últims mesos, la seva previsió d'una pujada de tipus al desembre pot variar.

En positiu, la producció industrial de juny ha pujat un 0,4%, per sobre del 0,3% pronosticat. No obstant això, les dades de confiança del consumidor elaborats per la Universitat de Michigan i corresponents al mes de juliol, s'han situat per sota de la previsió de 95,0, en caure fins als 93,1 des dels 95,1.

Pel que fa als comentaris de Janet Yellen dels últims dies sobre el procés de normalització monetària als EUA, que es desenvoluparà de manera suau i gradual, segons va confirmar la presidenta de la Fed durant la seva compareixença de dos dies davant el Congrés, els analistes de Bank of America comenten que "la reticència de la Fed per realitzar un ajust dur i agressiu de les condicions financeres perjudica el dòlar i és tàcticament positiva per a altres actius com les matèries primeres i els materials bàsics".

La presidenta de l'entitat central ha assenyalat que la Fed "continua esperant que l'evolució de l'economia justifiqui l'augment gradual de la taxa de fons federals a llarg termini". Yellen va reiterar que el preu del diner seguirà pujant, però que ho farà de forma menys pronunciada que en altres processos de normalització monetària.

Sobre la reducció del balanç de la Fed, que ha crescut fins als 4,5 bilions de dòlars per les mesures monetàries aplicades per combatre la crisi financera, Yellen va dir que "començarà aquest any" de manera gradual i que la seva grandària es reduirà de manera notable, però no fins al nivell anterior a la crisi.

Finalment, el cru West Texas puja un 1%, fins als 46,60 dòlars. Al mercat de divises, l'euro puja un 0,16%, fins als 1,1416 dòlars, mentre l'unça d'or puja un 1%, fins als 1.229 dòlars. Al mercat de deute, la rendibilitat del bo americà a 10 anys cau fins al 2,31%.

Noticias relacionadas

contador