• A preus de tancament d'aquest dimecres, l'ampliació representava més del 50% de la capitalització borsària de Liberbank
  • La CNMV decidirà dimarts que ve sobre el veto imposat als 'curts' al banc
liberbank menendez portada
Bolsamanía

Liberbank es desploma en borsa (cau un 17% però ha arribat a perdre més d'un 25%) després de l'anunci que l'entitat va fer aquest dimecres, amb el mercat tancat, quan va comunicar una ampliació de capital de 500 milions d'euros (a preus de la passada jornada, l'operació superava el 50% del seu capitalització borsari). El conseller delegat de l'entitat, Manuel Menéndez, ha explicat aquest matí l'ampliació davant analistes. Per la seva banda, els inversors estan castigant Liberbank i mostren la seva preocupació davant aquesta decisió que es pren, a més, en un moment en què el banc està clarament al punt de mira després del crac de Popular.

  • 0,28€
  • 1,72%
Davant de les negatives 'sensacions' del mercat, hi ha les favorables opinions dels experts que valoren positivament la decisió de Liberbank de reforçar el seu balanç

El conseller delegat del banc ha recalcat que l'objectiu d'aquesta ampliació és accelerar la baixada de NPAs (actius improductius), tot i que ha defensat que el banc ha estat reduint aquests actius "de manera important i accelerada". Tot i així, cal tenir en compte el context del sector immobiliari, i amb l'objectiu de millorar la rendibilitat del banc i oferir major visibilitat pel que fa a la retribució a l'accionista, Liberbank ha decidit dur a terme aquesta operació. L'ampliació, ha dit Menéndez, "és una oportunitat d'inversió en un banc amb un baix perfil de risc".

L'anunci de l'ampliació de capital de Liberbank es fa quan tot el mercat està esperant la decisió de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que es prendrà dimarts que ve, sobre el veto imposat als 'curts' en Liberbank, que s'estén ja per un període de tres mesos. La CNMV té la possibilitat d'aixecar aquesta prohibició o de mantenir-la. Si finalment optés per aixecar-la, caldria veure com reaccionarien els 'curts' i si no acabarien anant a Liberbank 'com mosques a la mel', especialment després d'aquesta notícia de l'ampliació.

Tot el sector bancari està patint aquest dijous a la borsa espanyola, amb Sabadell al capdavant dels descensos (-2,44%). Els bancs catalans (CaixaBank i Sabadell) estan fent-ho especialment malament en borsa durant els últims temps pressionats per l'augment de les tensions entre el Govern i Catalunya, que augmenten a mesura que s'acosta la data del referèndum català (1 d'octubre). A aquests dubtes polítiques cal sumar-hi ara els dubtes que poden tornar a sorgir al voltant del sector bancari espanyol, uns dubtes que la CNMV va reconèixer en el seu moment que tractava d'eliminar amb la seva decisió de prohibir els 'curts' en Liberbank després de la desaparició de Banc Popular.

Davant de les negatives 'sensacions' del mercat, hi ha les favorables opinions dels experts que valoren positivament la decisió de Liberbank de reforçar el seu balanç. Així ho apunten des de Renta 4, i afegeixen que aquesta decisió "servirà per eliminar la incertesa sobre la situació del banc". Així i tot, preveuen que els títols "ajustin" durant les pròximes setmanes. En el cas dels experts de Bankinter, han aprofitat l'anunci de Liberbank per elevar el seu consell sobre l'entitat fins a neutral des de vendre. "En ser el capital flotant reduït i estar preassegurada, l'ampliació hauria de col·locar-se sense dificultat. Aquests fons permetran sanejar el balanç, de manera que la ràtio de cobertura millorarà des del 42,1% fins a per sobre del 50%", assenyalen . "Aquesta operació resoldrà el dèficit de provisions, cosa que ens permet pujar la nostra recomanació", afegeixen. Per la seva banda, des d’Ahorro Corporación valoren positivament l’"evacuació més ràpida" dels actius improductius gràcies a l'ampliació. Així i tot, al seu informe de primera hora, ja preveien que aquest dijous l'operació tindria un impacte negatiu en la cotització del banc.

Noticias relacionadas

contador