• Gas Natural, Iberdrola i Endesa repunten en borsa després d'aquesta notícia
cbrwe eon short

Els dos gegants energètics alemanys RWE i Eon pugen aquest dilluns un 12% i un 5%, respectivament. Les dues companyies van anunciar aquest diumenge un acord per valor de més de 20.000 milions d'euros. Una gran operació d'intercanvi d'activitats i de capital entre dos dels principals actors energètiques a Europa.

  • 12,48€
  • 0,24%
  • 32,34€
  • 1,41%

Un moviment que empeny el sector en borsa. A Espanya, Gas Natural puja un 1,4%, Iberdrola, un 0,8% i Endesa puja un 0,7%. El pacte entre RWE i Eon suposa un gran canvi per al sector energètic en un moment quan el país abandona l'energia nuclear, i una reestructuració de la producció, la distribució i la comercialització de l'electricitat i del gas a Alemanya i altres llocs d' Europa.

RWE, amb un valor borsari d’11.800 milions d'euros, indicava que l'acord conduirà a un nou repartiment de papers entre les dues empreses i la resta del sector. Aquest pacte està pendent que els accionistes de les societats implicades i les autoritats de competència aprovin el moviment.

Segons els termes de l'acord, en una primera etapa, Eon, que capitalitza 19.610 milions d'euros, comprarà la participació del 76,8% en Innogy, la filial que agrupa el negoci de renovables, xarxes i distribució d’RWE. A més, Eon llançarà una OPA per la resta de les accions de Innogy per 40 euros per acció.

En una segona etapa, Eon transferirà a RWE tots els actius de renovables (tant els seus com els de Innogy), els actius d'emmagatzematge de gas i les participacions en dues centrals nuclears (Emsland i Gundremmingen). RWE es farà amb el 16,67% d'Eon a través d'una ampliació de capital i pagarà 1.500 milions d'euros per cobrir la diferència de valoració.

"Després de l'exitosa implementació de la transacció es pretén integrar completament Innogy en Eon, que es convertirà en una companyia energètica centrada en el consumidor, concentrant-se en xarxes i solucions per a consumidors", ha indicat Eon, precisant que l'intercanvi d'actius pactat es durà a terme en diverses etapes.

Per la seva banda, RWE va destacar que al tancament de l'operació combinarà la propietat del negoci de renovables d'Eon i d’Innogy, creant així una utility líder europea al sector de renovables, amb una cartera diversificada d'actius de generació convencional i renovable.

Els experts de Bankinter destaquen que amb aquest acord RWE es concentrarà en la producció d'energia, convencional i renovable, mentre que Eon ho farà en la comercialització, en xarxes i en la distribució d'energia. La decisió del govern alemany d'abandonar l'energia nuclear després del desastre de Fukushima (març del 2011), retirar-se gradualment dels combustibles fòssils i apostar per les renovables, ha obligat el sector energètic alemany a un gran canvi i una reestructuració de la producció", apunten.

Noticias relacionadas

contador