• La Caixa compta amb una participació del 34,4% i la de Repsol se situa al 30%
  • Les accions de Gas Natural, Repsol i CaixaBank pugen amb força al mercat
gas natural

Setembre comença calent. La Caixa i Repsol estan negociant la venda del 20% de Gas Natural, amb el que es desprendria aproximadament d'un terç de la participació que tenen ara a la gasista. L'operació rondaria els 4.000 milions d'euros.

  • 5,18€
  • 1,41%
  • 24,68€
  • -0,56%
  • 15,15€
  • 0,66%

Aquesta maniobra confirmaria una de les operacions sobre la qual més s'ha especulat en els últims temps dins del mapa energètic espanyol. La participació a Gas Natural era una font d'ingressos per La Caixa i Repsol a través dels dividends, però també un actiu molt valuós al qual recórrer per fer caixa mitjançant una venda total o parcial.

Ara, i segons fonts properes a les companyies, estarien en converses des de juliol amb el nord-americà Global Infraestructure Partners (GIP) i altres fons per vendre un 20% de Gas Natural, el valor del qual de mercat s'apropa als 4.000 milions d'euros als preus actuals. La participació de La Caixa és el 34,4%, mentre que la de Repsol és del 30%. Aquestes mateixes fonts apunten que la intenció dels venedors és tancar la venda abans de finalització d'any.

Mitjançant un Fet Rellevant remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la petroliera reconeix les converses. "Repsol i Criteria mantenen contactes amb diversos inversors a fi d'explorar les possibilitats de desinversió de part de la seva participació en Gas Natural entorn d'un 10% cadascuna d'elles", detalla el document. Matisa, això sí, que "aquesta anàlisi es troba en fase preliminar, sense que de moment s'hagi pres cap decisió".

CriteriaCaixa també ha confirmat les converses en un altre Fet Rellevant enviat a la CNMV. "Els contactes segueixen en curs i quan finalitzin i, si escau, es tanqui un acord es comunicarà oportunament al mercat", reconeix. Gas Natural, per la seva banda, no fa comentaris sobre aquestes negociacions.

Els inversors reben la notícia amb fortes compres en totes les companyies involucrades. Els títols de Gas Natural pugen un 4,3%, fins als 19,28 euros, amb el que aconsegueixen els seus màxims anuals; els de Repsol sumen un 3,3%, fins als 12,44 euros, que també suposa el seu preu més alt en 2016; i els de CaixaBank, encara que pròpiament la participació en Gas és de CriteriaCaixa, es revaloritzen un 3,2%, fins als 2,49 euros.

Aquesta operació s'emmarca dins del pla estratègic anunciat per Repsol a l'octubre de 2015, que fixa un objectiu de desinversió total de 6.200 milions d'euros en el període 2016-2020. La venda de la seva 10% en Gas Natural aportarà al voltant de 2.000 milions d'euros a la petroliera, que s'afegiran als 600 milions ja aconseguits per la venda del seu negoci de gas canalitzat. Amb això aconsegueix el 83% de la quantitat fixada per a l'any 2017, 3.100 milions d'euros.

contador