• L'empresa ha estat acusada de falsejar les emissions de 104.000 automòbils als EUA
  • Encara que des de Fiat consideren que no han comès cap irregularitat
fiat-chrysler-automobiles-fca-etats-unis-dieselgate-volkswagen-moteurs-truques-emissions-polluantes-fraude

Fiat Chrysler cau una mica més d'un 2% i continua així amb el seu desplomi per un nou 'dieselgate'. Les accions del fabricador d'automòbils es van desplomar el dijous un 16%, perquè l'empresa ha estat acusada de falsejar les emissions de 104.000 automòbils als EUA. Encara que des de Fiat consideren que no han comès cap irregularitat.

Les accions de Fiat han arribat a rebotar un 6% aquest divendres, però han frenat el seu avanç quan s'ha publicat que les autoritats franceses han obert una investigació a Renault per comprovar si ha comès frau en les emissions contaminants dels seus automòbils. Les accions de Renault cauen un 2%.

Els analistes de Carax AlphaValue assenyalen que l'acusació a Fiat és un altre "afegit en els trucatges de les emissions dels motors dièsel, un dels factors pels quals seguim molt cautelosos en el sector". Aquests experts recomanen vendre les accions de Fiat, amb preu objectiu 7,60 euros, molt per sota del preu actual de mercat.

L'Agència de Medi ambient dels Estats Units (Environmental Protection Agency - EPA) ha acusat Fiat de falsejar les emissions de varis dels seus cotxes dièsel. La EPA considera que ha falsejat les emissions de 104.000 automòbils dièsel des del 2014, segons va confirmar en nota de premsa. L'agència mediambiental va assenyalar que el seu programari auxiliar de control d'emissions no declarat va permetre a determinats models generar un excés de contaminació i violar la llei.

En opinió de la EPA, Fiat ha comès diverses infraccions de la Llei de l'Aire Net d'Estats Units, en instal·lar i no comunicar l'existència d'un programari de gestió del motor en els seus models Jeep Grand Cherokee i Dodge Ram 1500 amb el propulsor diésel de 3.0 litres venuts als Estats Units entre 2013 i 2016.

Aquest dispositiu provoca un augment de les emissions de diòxid de nitrogen (NOx) en els vehicles i aquesta situació afecta a gairebé 104.000 unitats d'aquests Jeep Grand Cherokee i Dodge Ram 1500 corresponents als anys modelo 2014, 2015, i 2016.

"La no comunicació d'aquest programari que afecta les emissions en el motor d'un vehicle representa una greu violació de la llei, la qual cosa pot derivar en una perillosa pol·lució en l'aire que respirem", va assenyalar l'administradora assistent de l'Oficina de Cumpliento de la EPA, Cynthia Giles.

En aquest sentit, va indicar que en la EPA continuen analitzant l'impacte i la naturalesa de dites dispositives i va afirmar que tots els fabricants han de jugar amb les mateixes regles, mentre que la representant del Comitè de Recursos de l'Aire de Califòrnia (CARB, per les seves sigles en anglès), Mary Nichols, va subratllar que, una vegada més, un gran fabricant d'automòbils va prendre la decisió empresarial de saltar-se les normes i "ha estat enxampat".

L'EPA considera que Fiat no va comunicar als reguladors la utilització d'aquest programari. No obstant això, l'empresa ha negat aquestes acusacions

La Llei d'Aire Net dels Estats Units obliga a les marques automobilístiques a demostrar davant la EPA, a través d'un procés de certificació per als vehicles, que els seus productes compleixen amb els estàndards d'emissions permesos. Com a part d'aquest procés, les companyies han de revelar i explicar la utilització de qualsevol programari que pugui alterar i la forma en què ho fa les emissions dels automòbils. L'organització va assegurar que Fiat Chrysler no va comunicar l'existència de dita dispositiva en els processos de certificació de tots dos models.

"No comunicant aquest programari i posteriorment venent vehicles que ho utilitzaven, FCA ha violat importants provisions de la Llei d'Aire Net", van assegurar des de l'EPA, al mateix temps que van recordar que al setembre del 2015, després d'explotar el cas del dièsel de Volkswagen, van ampliar el seu programa de proves per detectar l'ús d'aquest tipus de dispositius. Precisament aquest dimecres, la signatura alemanya va acceptar la seva culpabilitat i el pagament d'una multa de 4.300 milions de dòlars per aquest assumpte.

L'EPA s'ha negat durant mesos a certificar els models dièsel de Fiat Chrysler que la companyia vol posar a la venda als Estats Units durant 2017, encara que Fiat segueix venent els seus models del 2016. L'empresa ha assenyalat que els seus sistemes de control d'emissions són legals i ha proposat a l'EPA una sèrie de mesures per demostrar-ho. Fiat podria enfrontar-se a una multa de 37.500 dòlars per cada automòbil que es consideri il·legal als EUA.

Noticias relacionadas

contador