• "Els resultats han estat per sota de la previsió que vam donar a l'octubre", assegura el seu CEO, Ricardo Currás
ep ricardo curras
EUROPA PRESS

El resultat net atribuït de DIA va baixar un 37,0% el 2017, fins als 109.600.000 d'euros. La companyia ha explicat que aquesta caiguda es deu a "les majors pèrdues registrades en les activitats discontinuades de la Xina" durant l'any passat.

Dia

  • 0,01€
  • 0,79%

"Un cop ajustat per tots els costos i ingressos exclosos per avaluar el rendiment de l'evolució operativa de negoci durant l'any, el resultat net ajustat va arribar als 217,0 milions d'euros el 2017, xifra que va suposar un descens, tant en euros, com en divisa constant, del 19,2%", ha assenyalat DIA.

Les vendes netes van baixar un 0,6% en euros, fins als 8.621 milions, mentre que a divisa constant van millorar un 0,6% respecte a l'any anterior. A més de l'impacte negatiu derivat de la depreciació de les divises a Llatinoamèrica i la major presència de la franquícia en el total de la xarxa, el descens en les vendes netes es deu sobretot a la caiguda del 3,9% a la superfície comercial registrat a Espanya.

Ricardo Currás, conseller delegat de DIA, indica que "2017 ha estat el primer any que no hem assolit els nostres objectius des que vam sortir a borsa el 2011. Els resultats han estat per sota de la previsió que vam donar a l'octubre a causa que la inversió en preu ha estat més gran de la que inicialment estimàvem", assenyala al comunicat de la companyia emès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CMNV).

La depreciació de les divises a l'any va representar un impacte negatiu de l’1,2% sobre el creixement de la xifra de vendes i va ser el resultat de la depreciació mitjana del 12,2% en el peso argentí i l'apreciació del 6,5% registrada al real brasiler durant l'any.

El resultat brut explotació (EBITDA) ajustat va baixar un 9,4% el 2017 fins als 568,6 milions d'euros, una caiguda del 8,9% a divisa constant. Aquest descens va tenir el seu reflex en una erosió de 65 punts bàsics en el marge EBITDA ajustat, que va ser del 6,6% l'any com a resultat de la política de preus implementada a Espanya durant la segona meitat de l'any. Ricardo Currás justifica aquesta caiguda assenyalant que "la nostra decisió de mantenir el lideratge en preus a Espanya ha impactat en els nostres marges, que no han pogut ser compensats pels esforços en estalvi de costos i beneficis provinents de les nostres aliances comercials".

Els costos financers del grup van augmentar un 20,6% el 2017 fins als 61 milions d'euros, amb un creixement en els interessos pagats de 10,4 milions procedents majoritàriament d’emergents, mentre que en euros el cost mitjà del deute va baixar 12 punts bàsics fins situar-se a l’1,26% el 2017. El deute net a final de desembre de 2017 va arribar als 891.300.000 d'euros, un augment de 13 milions respecte al mateix període de l'any passat.

La xifra de clients i altres deutors va augmentar un 34,5% el 2017, un 43,8% al divisa constant. L'augment de 56,9 milions d'euros en la xifra de deutors fins 221.800.000 s'explica tant per l'augment de la xifra de deute de proveïdors (35,4 milions) com per l'expansió del negoci franquiciat (21,5 milions).

Per la seva banda, la cadena de supermercats va invertir 302.600.000 d'euros el 2017, un 12,4% menys que durant el mateix període de l'any passat. "Aquesta quantitat va estar completament en línia amb la guia d'inversió inicialment establerta al febrer de 2017 ("El nivell d'inversió continuarà disminuint el 2017") i a l'octubre de 2017 (al voltant de 300 milions d'euros)", afirma la companyia al seu comunicat.

UNS RESULTATS "DESCOMPTATS PER LA COTITZACIÓ"

Els analistes de Renta 4 assenyalen que “aquests resultats negatius estaven en gran part descomptats per la cotització". Els experts apunten que l'atenció ara està centrada en un major detall de la guia 2018 i "especialment en marges d'Iberia per comprovar si podem esperar-ne una estabilització, cosa que, al seu torn, dependrà que la competència (Mercadona) no continuï amb les seves rebaixes de preus", afirmen.

Un altre punt que destaquen són els recents moviments accionarials (Letterone 25% capital) i la possibilitat que entri al consell (podria sol·licitar-hi 2 llocs sobre 10). "Recordem que DIA manté un elevat percentatge de curts (16,7%) tot i haver-lo reduït de forma substancial (màxims 25% al jul-17) arran de l'entrada de Letterone", indiquen des de Renta. La seva recomanació i preu objectiu es troben en revisió a la baixa.

"La inversió en preus per la forta competència a Iberia i la fortalesa de l'euro que afecta operacions del grup en emergents (Brasil i Argentina), porten una nova desil·lusió en els resultats del grup", assenyalen els experts de Bankinter. Els analistes indiquen que malgrat les millores en vendes comprables això s'ha produït a costa del marge. "La forta competència (Mercadona / comerç on-line / botigues de descomptes) ha provocat que DIA es vegi obligada a reduir preus per mantenir la seva quota de mercat, amb la consegüent erosió en marges". Bankinter manté la recomanació de vendre "fins a tenir constància d'un canvi en aquesta tendència negativa", indiquen.

Noticias relacionadas

contador