• Malgrat això, Citi atorga un preu objectiu d’1,2 euros per acció, fet que suposa un potencial de pujades del 40%
  • Citi destaca que cotitza amb valoracions molt baixes i recomana als seus clients "comprar"
liberbank menendez portada
Bolsamanía

Liberbank ha posat damunt de la taula objectius extremadament ambiciosos. El banc, que espera realitzar una ampliació de capital de 500 milions d'euros, va prometre als analistes i inversors un increment de la seva rendibilitat a un ritme del 60%, més del doble que l'increment que esperen els experts seguits per FactSet per a la resta de les entitats espanyoles.

  • 0,28€
  • 1,72%

L'entitat espera que el ROE (retorn sobre el capital, referència per mesurar la rendibilitat), escali des de nivells actuals del 5%, per sota dels seus competidors, fins al 7% el 2019 i el 8% el 2020. Això és el que ha indicat l'entitat després de l'anunci de l'ampliació de capital que sotmetrà a la junta el 9 d'octubre. Però amb els mateixos supòsits que presenta Liberbank, a Citi rebaixen en un punt percentual aquestes fites: 7% el 2020.

Malgrat això, el banc nord-americà recomana "comprar" i recorda que cotitza amb un preu per valor en llibres de tot just 0,4 vegades estimat per al conjunt d'aquest any, amb un ROE que de manera "sostenible" pot arribar al 6%. Citi atorga un preu objectiu d’1,20 euros, fet que suposa un potencial de revaloració del 40% enfront de la cotització actual, a la vora dels 0,8 euros després de desplomar-se un 21% en dues sessions, durant la qual ha perdut 140 milions d'euros de capitalització davant del nivell de 900 milions en què va tancar dimecres. L'entitat nord-americana també projecta un increment de 16 punts percentuals en el percentatge d'accions que cotitzen lliurement o capital flotant.

Així, Citi recomana comprar encara que no s'acaba de creure els objectius de l'entitat. En concret, Liberbank projecta que generarà més ingressos per comissions -especialment en fons, després d'un acord amb JP Morgan AM-, reinvertirà la liquiditat en renda fixa, reduirà els seus costos d'explotació per sota de 400 milions d'euros anuals, i rebaixarà el cost del risc per sota dels 25 punts bàsics. Amb 25 punts bàsics, Citi espera un ROE del 7%, mentre que amb 40 punts bàsics apunta al 6%.

Liberbank també va dir als inversors que s'espera un increment en el curt termini de la ràtio de capital fully loaded -referència per mesurar la solvència amb els criteris de Basilea- fins al 12%. Citi calcula que, actualment, es troba a l’11,1%, per sobre dels nivells que manegen, en general, els bancs espanyols. Així mateix, projecta un augment del marge d'interessos i dividends el 2018 i 2020 amb un 'payout' -percentatge del benefici que va a dividends- del 20% i del 40% respectivament. "Creiem que els objectius de capital són realistes, mentre que veiem que la gerència assumeix un augment significatiu del marge d'interessos i la liquiditat per reinvertir en renda fixa", cosa que porta el banc a qüestionar les metes de ROE al seu informe.

OBJECTIUS "AMBICIOSOS" DE REDUCCIÓ D'ACTIUS IMPRODUCTIVOS

Citi també destaca que el banc ha presentat "objectius ambiciosos" de reducció dels actius improductius, així com la millora de la ràtio de cobertura dels actius dubtosos fins al 50%, nivells que exhibeixen els seus competidors actualment. Es tracta d'un increment de 10 punts percentuals, mentre que pretén desfer-se d'actius valorats en 800 milions d'euros. Unes metes que Citi qualifica també de "realistes".

L'entitat té previst desenvolupar l'ampliació de capital durant els 15 dies següents a l'aprovació durant la junta d'accionistes, que es durà a terme el 9 d'octubre. Tres accionistes de referència (Oceanwood, Ernesto Tinajero i Corporació Masaveu), que sumen el 25% de les accions, han declarat la seva intenció d'acudir a l'ampliació, mentre que les fundacions bancàries (CajAstur, Caja Extremadura i Caja Cantabria), que en posseeixen un 44%, executaran una operació blanca -venda de drets i compres de accions-.

Amb aquestes premisses, i suposant un preu de 0,6 euros per a les noves accions, Citi estima un preu teòric sense drets de subscripció preferent de 0,79 euros. És a dir, hi hauria un descompte del 25% i un preu de 19 cèntims per cada dret. Si les fundacions fan íntegrament les operacions blanques esmentades (tail-swallow, en anglès), el banc nord-americà projecta una caiguda de 16 punts bàsics en la seva participació -ara al 44% -, que es traduirà en un increment en la mateixa quantia del percentatge d'accions que s'intercanvien en borsa -free float-.

Noticias relacionadas

contador