• El dòlar de Canadà i el peso mexicà es recuperen després de l'anunci
l-equipe-de-trump-a-multiplie-les-contacts-avec-les-russes-rapporte-le-new-york-times

Els tambors de guerra comercial que van començar a sonar una altra vegada des dels EUA han cessat. La imposició d'aranzels a les exportacions de fusta tova del Canadà als EUA va tornar a disparar la por que el president nord-americà donés suport amb fets les amenaces de la campanya electoral sobre el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (NAFTA per les seves sigles en anglès ). Just quan el front amb la Xina sembla calmat, el republicà ha tornat a declarar que l'acord comercial amb els seus veïns és "desastrós per als EUA" i ha amenaçat amb "acabar amb ell", però en un recent comunicat la Casa Blanca ha tranquil·litzat Mèxic i Canadà. No es posarà fi a l'acord de lliure comerç per ara, però sí que es començarà a renegociar en el futur immediat.

L'anunci s'ha produït després que funcionaris de la Casa Blanca revelessin que Trump i els seus assessors havien considerat emetre una ordre executiva per retirar els EUA del pacte comercial amb el Canadà i Mèxic, un dels més grans blocs comercials del món. Al comunicat s'explica que Trump ha mantingut una conversa telefònica amb el president mexicà, Enrique Peña Nieto i amb el primer ministre canadenc, Justin Trudeau i els ha comunicat que no s'apressaria a acabar amb el NAFTA en el marc d'una conversa que s'ha descrit com "agradable i productiva", informa 'Reuters'.

Trump acorda amb el Canadà i Mèxic iniciar una ronda de negociacions sobre el tractat comercial d'Amèrica del Nord

Aquest gest, però, sí obre una ronda de negociacions entre els tres països que revisi els termes del NAFTA en "benefici de tots els seus membres", assenyala el comunicat. El mateix Trump ha suavitzat el to i al comunicat ha assenyalat que "és un privilegi posar el NAFTA al dia a través de la renegociació, és un honor tractar amb el president Peña Nieto i el primer ministre Trudeau i crec que el resultat final farà que els tres països emergeixin més forts i millors".

"ESTIC MOLT ENFADAT AMB EL NAFTA"

Aquest canvi de to contrasta amb unes recents declaracions de Trump a 'Associated Press' en què va assegurar que "vaig a renegociar el NAFTA o a eliminar-lo". "Estic molt enfadat amb el NAFTA, crec que ha estat un acord comercial catastròfic per als EUA", va emfatitzar el republicà.

La polèmica també va saltar a inicis de setmana quan els EUA va imposar aranzels especials a les exportacions canadenques de fusta tova. Aquest gest que es va interpretar com un primer pas del republicà per gravar altres productes del seu veí del nord i començar a desmantellar el NAFTA.

El dòlar canadenc, que es va desplomar fins preus no vistos des de desembre de 2016, més enllà de les 1,36 unitats per cada 'bitllet verd' es recupera després que els ànims s'hagin calmat i ha avançat un 0,6% durant la matinada passada contra el dòlar. El peso mexicà, per la seva banda, que s'havia depreciat fins a les 19,300 unitats, preus no vistos en gairebé un mes, avança un 1% contra la moneda dels EUA.

Noticias relacionadas

contador