• L'alternativa a la "Gran Coalició" podria ser suports puntuals en un Govern en minoria de Merkel
  • El president d'Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, també socialdemòcrata, ha estat clau
merkel, germany, alemania, aleman

La ruptura de les negociacions de la coalició 'Jamaica' va ser un cop per a la cancellera Angela Merkel. L'ombra d'unes noves eleccions apareixia a Alemanya, després de la negativa del Partit Socialdemòcrata alemany (SPD) en revalidar la 'Gran Coalició' i la seva promesa de convertir-se en oposició. Però la formació de Martin Schulz sembla haver estovat la seva posició i ha obert la porta a negociar amb el CDU.

La culpa d'aquest canvi de posició la té el president d'Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, també socialdemòcrata. Aquest dijous, Schulz es va reunir amb Steinmeier que va pressionar perquè canviés la seva postura. Com recorda el professor de relacions internacionals de Comillas ICAI-ICADE i expert en política alemanya, José Manuel Sáenz Rotko, "l'encarregat de marcar els temps és el president de la República", indica.

El canvi de postura de l'SPD pot ser beneficiós però amb un elevat cost electoral per al partit. La coalició entre conservadors (CDU) i socialdemòcrates (SPD) durant les tres últimes legislatures ha tingut un gran cost electoral per a aquests últims, que van collir el seu pitjor resultat històric (un 20%) en les eleccions de setembre. "Ara sembla que estarien disposats a donar suport a un govern de Merkel en minoria però excloent-ne la possibilitat de reeditar la "gran coalició" que tant de mal polític els ha fet", indiquen els analistes de Link Securities.

Segons Holger Schmieding, economista en cap de Berenberg, a causa de la història específica d'Alemanya amb l’inestable República de Weimar, "els alemanys no són partidaris de governs minoritaris” i, en aquest cas, aposten per les eleccions. En aquest sentit els analistes de Link consideren que "un govern conservador en minoria, que hauria de pactar totes les lleis amb els partits de l'oposició, s'obre camí i, encara que no sigui el que els inversors esperaven és millor que una repetició de les eleccions de les quals és factible que els partits més radicals, de dretes i esquerres, poguessin treure rèdit a causa dels seus plantejaments populistes, tan en voga últimament", apunten.

Tot i que aquestes negociacions podrien allargar-se. "No hi ha data límit per formar Govern a Alemanya. Després de conformar-se el Bundestag, el Parlament alemany, el passat 25 d'octubre, l'Executiu alemany pot estar en funcions de forma indefinida, segons la legislació alemanya", indica José Manuel Sáenz. No obstant això, el professor assenyala que la situació d'incertesa "no lliga amb la filosofia alemanya".

"Parlarem sobre si i com es podria obtenir un govern federal a Alemanya", va dir un membre de l’SPD, segons recull Reuters, abans de la reunió i ha afegit que una opció sobre la taula era donar suport a Merkel només indirectament en no bloquejar un govern de minoria. Però Stephan Weil, primer ministre de l'SPD de l'estat de Baixa Saxònia, va suggerir que una coalició àmplia seria preferible a un govern minoritari. "Els governs minoritaris són construccions fràgils", va dir a la xarxa editorial de diaris RND.

Noticias relacionadas

contador