• Anticipa un creixement superior al 2,3% i una creació de 450.000 llocs de treball aquest any
  • Afirma que augmentarà en 4.000 milions el finançament a les comunitats autònomes
ep rajoy presidejunta directiva nacionalpp 20180115121808
TWITTER DEL PP

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha afirmat aquest dilluns que "l'ideal" seria que es pogués avançar l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) per a 2018 respecte a les dates d'aprovació dels comptes de l'any passat (31 de març pel Consell de Ministres i 26 de juny al Parlament), i ha garantit una pujada salarial per als funcionaris "més gran" que l’augment de l'1% de 2017.

"L'any passat vam aprovar els Pressupostos en Consell de Ministres el 31 de març i a les Corts es va aprovar a finals de juny, l'ideal seria que aquestes dates es poguessin avançar", ha assenyalat Rajoy durant la seva intervenció a la Junta Directiva Nacional del PP.

Rajoy ha afirmat que el Consell de Ministres està "en condicions" d'aprovar abans els Pressupostos de 2018, per la qual cosa ha indicat que l'Executiu va a "intentar que així sigui", per al que es reunirà amb els diferents grups per intentar arribar a un acord, després dels primers contactes preliminars.

En aquest sentit, ha assegurat que l'objectiu és aconseguir que el Pressupost d'aquest any sigui "sensat, ajustat a la realitat d'Espanya, que permeti seguir amb la creació d'ocupació i que es pugui complir", després de recordar que sí que s'han complert els acords subscrits l'any passat, tot i que alguns porten retard per "raons tècniques". "La nostra voluntat és ser seriosos i complir els acords", ha postil·lat.

"Després de passar els pitjors anys de la crisi que ens han obligat estrènyer-nos el cinturó, que era l'única possibilitat d'aconseguir recuperació econòmica i ocupació, podem fer més coses", ha asseverat Rajoy, que ha garantit que aquest any continuarà la pujada salarial dels funcionaris i serà "més gran" que la del 2017 (+1%).

LA PROPOSTA DE SETEMBRE

El setembre de l'any passat, el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública va oferir als sindicats més representatius del sector públic (CCOO, UGT i CSIF) un increment salarial fix de l’1,5% per a 2018, de l’1,75% per a 2019 i del 2% per al 2020, a la qual se sumaria una altra part variable lligada a l'evolució de l'economia espanyola.

D'aquesta manera, la forquilla de pujada salarial oferta per Hisenda per als propers tres anys aniria d'un mínim del 5,25% a un màxim del 7,25%, segons han informat els representants sindicals al terme de la reunió mantinguda amb la secretària d'estat de Funció Pública, Elena Collado. No obstant això, aquestes negociacions van quedar aparcades per la crisi de Catalunya i la negativa del PNB a negociar els pressupostos fins que estigui en vigor l'article 155.

CREIXEMENT DE MÉS DEL 2,3% I MÉS DE 450.000 LLOCS DE TREBALL

Així mateix, Rajoy ha destacat que l'any 2018 serà el cinquè exercici de creixement econòmic "fort" a Espanya, que continuarà creixent per sobre de la mitjana de la UE i la seva alça de PIB estarà "per sobre" de la previsió oficial del 2,3%.

En aquesta línia, ha augurat que serà un any de "fort" creació d'ocupació, durant el qual el Govern intentarà que la xifra sigui superior a la previsió oficial de 450.000 nous llocs de treball.

D'aquesta manera, ha confiat que s'aconsegueixi l'objectiu de 20 milions d'ocupats a finals de l'any 2019, cosa que serà "molt positiu" per als ciutadans i millorarà la recaptació de les persones, de manera que hi haurà "més recursos" per pensions, sanitat i educació.

No obstant, ha advertit que "aquest any 2018 anirà bé pel que fa a l’economia sempre que es mantingui com pretenem una política econòmica realista". "Hem sortit de la crisi, sí, però no convé repetir els errors, perquè si tornem a receptes del passat correm riscos de tornar a la crisi", ha emfatitzat.

FINANÇAMENT AUTONÒMIC: 20.000 MILIONS MÉS A 6 ANYS

De la mateixa manera, Rajoy s'ha referit a l'assumpte del finançament autonòmic i local, un tema "molt important" per al qual resulta "imprescindible" l'acord amb el PSOE, ja que el Govern compta amb 137 diputats al Congrés i amb aquesta xifra "no es pot aprovar un model de finançament autonòmic", tenint en compte, a més, que els socialistes governen a "moltes" CA.

El president del Govern ha recordat que el PP va fixar la seva posició sobre el nou model de finançament en una ponència econòmica al Congrés, i ha avançat que el PP seguirà aprofundint-hi per intentar arribar a un acord. "El farem de bona fe, però no depèn només de nosaltres, sinó que espero que arribem a una entesa amb el PSOE", ha insistit.

En qualsevol cas, ha recordat que el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) "segueix aquí", així com el Pla de pagament a proveïdors, el que ha permès que el Govern hagi "resolt" el problema de finançament dels serveis públics en moltes CCAA en situació de "prefallida" i que els proveïdors cobrin.

"La recuperació de l'economia està ajudant a millorar el finançament de les CCAA independentment del model que estigui en vigor", ha recalcat Rajoy, que ha apuntat que aquest any 2018 les CCAA van a rebre 4.000 milions més que 2017.

De fet, el finançament de les CCAA rondava als 84.000 milions d'euros a l'inici del Govern de Mariano Rajoy, mentre que aquest any arribarà als 104.000 milions, fet que suposa 20.000 milions més, tot i uns anys de crisi en recaptació d'"enorme importància", ha afegit.

Noticias relacionadas

contador