cbgreciarescate short

Els ministres d'Economia i Finances de l’Eurozona (Eurogrup) han tancat aquest divendres la quarta i última revisió del rescat de Grècia, que implica mesures per alleujar-ne el deute públic, un nou desemborsament de 15.000 milions d'euros i posa fi a cap de vuit anys els programes d'assistència a l'economia grega.

"Aquest ha estat un Eurogrup per recordar", ha dit el president de l'Eurogrup, Mário Centeno, durant la roda de premsa posterior a la reunió. "No és un moment banal, és un moment excepcional, és un moment històric. La crisi s'acaba aquesta nit a Luxemburg", ha celebrat el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici.

D'aquesta manera, Grècia sortirà oficialment del rescat el proper 20 d'agost, després de rebre gairebé 300.000 milions d'euros des de 2010, any en què es va signar el primer rescat hel·lè. Només al tercer programa Atenes haurà rebut 61.900 milions d'euros quan es completi l'últim pagament.

A més, els titulars de Finances de la zona euro han pactat un paquet de mesures per reestructurar el deute públic de Grècia, que a l'abril d'aquest any ascendia al 178% del seu PIB. Aquest acord inclou una extensió de deu anys dels venciments dels préstecs i una moratòria també d'una dècada per començar a tornar-los.

L'acord també inclou el pagament en quatre trams, fins el 2022, dels 4.000 euros en beneficis que ha aconseguit el Banc Central Europeu (BCE) per la compra de deute grec. No obstant això, aquests pagaments de 1.000 milions anuals estan subjectes al fet que Atenes continuï adoptant reformes.

El ministre francès de Finances, Bruno Le Maire, ha subratllat en declaracions als mitjans després de la reunió que l'acord suposa "una solució creïble per als mercats".

Noticias relacionadas

contador