• L'Agència Tributària s'enfrontarà al context de les monedes digitals amb la mateixa efectivitat que amb cada "nou escenari"
  • L'impost de societats ha de simplificar per no influenciar les decisions d'inversió de les empreses
agencia tributaria portada

El director general de l'Agència Tributària (AEAT), Santiago Menéndez, ha declarat aquest dilluns que l'organisme tributari no li produeix "cap problema" l'escenari de les monedes digitals i inversions en tecnologia de cadena de blocs. Durant la seva compareixença a la Jornada de la Fiscalitat Empresarial, organitzada per l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD) i la 'big four' PwC, el director ha fet referència a la contínua capacitat de l'Agència per adaptar-se a i superar les dificultats que suposa l'aparició de "fenòmens nous".

Així com en el seu moment l'AEAT va resoldre l'escenari dels paradisos fiscals, la situació s'ha de resoldre "fent el mateix que abans, en un escenari diferent", previ estudi de la tecnologia i disseny de l'aplicació de mesures en el marc de les monedes digitals.

Menéndez ha volgut remarcar la bona feina de l'Administració Tributària i les actuacions implementades, mantenint els nivells de recaptació en la lluita contra el frau fiscal amb xifres rècord iguals al passat exercici. Així mateix, ha valorat l'efectivitat dels models 750 i 720, així com la implantació del Subministrament Immediat d'Informació (SII) i la millora en les relacions amb altres països per mantenir els resultats en aquesta línia positiva.

L’IMPOST DE SOCIETATS NO HA DE DISTORSIONAR L'ACTIVITAT EMPRESARIAL

En relació amb l'Impost de Societats, el director general ha ressaltat la seva aposta per una recaptació de la manera més senzilla possible que no distorsioni l'activitat econòmica i que no produeixi cap efecte sobre les decisions d'inversió de les empreses tant a nivell nacional com internacional.

D'aquesta manera, l'AEAT té com a prioritat millorar la seva relació amb les corporacions, així com establir un canal de comunicació directe amb elles, en cas que es produeixi una situació que la mateixa companyia consideri com excessiva, creant així un sistema de tributació "més transparent" que proporcioni informació propera de la figura impositiva que recau sobre els resultats d'explotació.

A més, Menéndez ha recalcat el creixent nombre de reclamacions resoltes en els tribunals contenciosos-administratius durant el passat exercici, amb un percentatge del 67% sobre el total de processos oberts. Xifra que contrasta amb el 56% de 2016. Per la seva banda, de les 330 sentències en processos de delicte en contra d'Hisenda durant 2017, el 71,8% van ser favorables a l'AEAT.

COMENCEN LES SANCIONS PER L'IVA A TEMPS REAL

En referència al Subministrament Immediat d'Informació (SII) de l'IVA, el màxim responsable de l'Agència ha indicat que el 98% de les empreses obligades a atenir-se a aquest nou règim, ja es troben dins del sistema gràcies a "l'enorme esforç" de les empreses. Així les companyies que encara no compleixin els requisits "haurien d'entrar ja al sistema perquè es van a trobar amb sancions".

Els nivells d'efectivitat d'aquest nou sistema ha reduït en 14 dies el termini mitjà de devolució de les empreses amb declaracions a retornar acollides a l'IVA, mentre que les devolucions en menys de 10 dies ha crescut fins al 61,8%, segons Menéndez. Els resultats es troben en el camí de aconseguir "una AEAT digitalitzada, moderna, flexible i àgil", declarava el director general.

Noticias relacionadas

contador