l-espagne-vers-une-croissance-de-2-9-en-2016

La pressió sobre el deute espanyol creix per sobre dels 100 punts aquest dijous, en una jornada durant la qual l’IBEX s'ha capgirat i ja perd al voltant d'un 2,5% després de la possibilitat d'eleccions anticipades a Espanya. El PSOE ha anunciat una moció de censura contra el president del Govern, Mariano Rajoy, després de la sentència de la Gürtel, mentre que Ciutadans ha exigit a l'Executiu que convoqui eleccions anticipades, amb l'amenaça de recolzar una moció instrumental que dissoldrà les Corts.

Possibles eleccions que han desencadenat vendes de deute a les nostres fronteres, i que alimenten la tendència alcista que els interessos dels bons espanyols han mostrat durant les últimes setmanes després de les notícies que arriben d'Itàlia. La rendibilitat del bo espanyol a deu anys avança cap a l’1,44%, mentre que la del 'bund' retrocedeix al 0,42%.

El nou govern 'anti-establishment' a Itàlia ha desencadenat la volatilitat als mercats de deute sobirà europeus. La coalició M5S-Lliga Nord va començar el ball de rendibilitats la passada setmana després de la filtració d'un acord de govern que explicava la intenció del futur Executiu d'aconseguir una condonació del seu deute sobirà per part del Banc Central Europeu (BCE). Un ‘deute’ que arriba als 250.000 milions d'euros. Els inversors van volar a refugiar-se a Alemanya i van contagiar Espanya.

Una intenció que, però, ambdós partits van negar hores després, argumentant l'existència d'un nou esborrany, presentat divendres passat davant el President Sergio Mattarella. El text no va mostrar cap referència sobre abandonar l'euro o mantenir les seves aspiracions de no fer front al deute, però, la confiança no ha tornat al país transalpí. La prima de risc puja per sobre dels 200 punts, amb un tipus d'interès que avança cap al 2,47%.

Noticias relacionadas

contador