• El 2013, la taxa de morositat va marcar un màxim històric al 13,6%
  • El crèdit total del sector cau un 0,54% a l’últim mes, fins als 1,259 bilions d'euros
credito-lista-de-morosidad

La morositat dels crèdits concedits pels bancs, caixes i cooperatives a particulars i empreses es va reduir lleugerament al novembre, fins al 8,07%, enfront del 8,22% registrat al mes anterior, i se situa en mínims des de febrer de 2012.

Així, la taxa de morositat de la banca espanyola es manté a nivells propers als de començament de 2012, quan se situava al voltant del 8%, segons les dades provisionals fetes públiques aquest dijous pel Banc d'Espanya.

En total, els crèdits dubtosos van baixar fins als 101.679.000 d'euros durant l'onzè mes de l'any, des dels 102.679.000 d'euros corresponents a octubre.

Aquesta xifra inclou el canvi metodològic en la classificació dels Establiments Financers de Crèdit (EFC), que des de gener de 2014 han deixat de ser considerats dins de la categoria d'entitats de crèdit.

Sense incloure els canvis metodològics, la ràtio de morositat se situaria al 8,27%, ja que el saldo de crèdit va ser d’1,229 bilions d'euros al novembre en excloure el crèdit dels EFC.

En qualsevol cas, la taxa de morositat es va situar als 5,53 punts percentuals per sota del màxim històric marcat al desembre de 2013, quan es va col·locar al 13,6%.

BAIXA EL CRÈDIT DEL SECTOR

El crèdit total del sector va baixar un 0,54% al novembre en relació amb l'octubre, fins als 1,259 bilions d'euros, mentre que en termes internanuales va caure un 1,75%.

Al mes de novembre, les entitats financeres van reduir fins als 61.179.000 d'euros les provisions, fet que suposa una rebaixa de 1.012 milions respecte al mes anterior. Un any abans, aquest 'matalàs' se situava als 70.720 milions d'euros.

MENTRE AUGMENTA EL CREIXEMENT

Segons l'analista d’XTB, Rodrigo García, el descens progressiu de la morositat des de 2012 s'explica per l'augment del creixement econòmic i el descens de l'atur, que "fa que gran part dels agents econòmics i socials estiguin en una millor situació que fa uns anys".

"Les noves polítiques de gestió del risc de les empreses financeres provoquen que gran part dels nous crèdits tinguin una probabilitat de mora ostensiblement més baixa, cosa que desemboca en una taxa de morositat mitjana menor en termes globals", explica.

Així, segons ell, les taxes de morositat a l'entorn del 8% posen de manifest l'estrenyiment del diferencial que hi ha entre la salut de l'economia espanyola i les principals potències europees. Durant els primers mesos de l'any, llevat de canvis inesperats, la mora seguirà en tendència a la baixa, segons l'expert.

Noticias relacionadas

contador