- Els tipus al 0% segueixen afectant el marge d'interessos i la rendibilitat del negoci bancari
- En castellano:La banca siempre gana... pero menos: los beneficios bajan un 26% en el primer semestre
Era el previst. I les dades no han negat les previsions. Els grans de la banca espanyola han guanyat bastant menys diner la primera meitat de 2016 que el mateix període de l'exercici passat. La pressió que exerceixen els tipus d'interès en mínims històrics sobre el seu negoci continua afectant el compte de resultats.
Entre gener i juny, les set entitats presents a l'IBEX-35 -Banco Santander, BBVA, CaixaBank, Bankia, Banc Sadadell, Bankinter i Banco Popular- van acumular un benefici de 6.667 milions d'euros, un 26% per sota dels 9.021 aconseguits el primer semestre de 2015.
El descens més acusat el pateix Popular. L'entitat presidida per Ángel Ron, que al juny va completar una ampliació de capital de 2.500 milions d'euros i va anunciar la seva intenció d'accelerar la venda d'immobles i que acaba de nomenar Pedro Larena com a conseller delegat en substitució de Francisco Gómez, ha obtingut uns guanys de 94 milions d'euros, davant els 188 milions de 2015.
En el cas de BBVA, els seus guanys han minvat un 33%, fins als 1.832 milions d'euros, per l'absència d'extraordinaris i malgrat que el seu marge d'interessos ha crescut un 11%. El Santander, que es manté com l'entitat que guanya més diners, ha vist com els seus resultats han baixat en un 31,7%, fins als 2.911 milions d'euros. A Bankia, el benefici ha caigut en un 13,5%, fins als 481 milions d'euros, i a CaixaBank, un 9,9%, fins a 638 milions.
Les excepcions a aquests descensos corresponen a les entitats que es veuen beneficiades per les operacions corporatives realitzades els últims mesos. És el cas del Sabadell, el resultat del qual, incloent el britànic TSB, creix un 20,7%, fins als 425 milions, i de Bankinter, els guanys del qual han augmentat un 45%, fins als 286 milions, després de tancar la compra del negoci de banca de particulars, banca privada i banca corporativa de Barclays a Portugal i consolidar el seu negoci portuguès.
TERRA HOSTIL
El retrocés dels beneficis de la gran banca espanyola estava més que descomptat pels analistes atès el context hostil amb el qual està batallant el sector. Els baixos tipus d'interès, amb els oficials en el 0% i els interbancaris per sota fins i tot del 0%, la pressió reguladora i l'absència d'una demanda de crèdit vigorosa continuen pesant sobre els comptes de les entitats, que veuen com el seu negoci tradicional cada vegada és menys rendible.
Les dades del primer semestre no només ho confirmen per la caiguda dels beneficis, sinó també pel descens de la rendibilitat sobre el capital o recursos propis (ROE). Incloent el negoci internacional del sector, que millora les dades perquè obté uns millors resultats que l'activitat a Espanya, el ROE mitjà de les grans entitats -amb excepció de Popular, que no aporta aquest dada- minva fins al 7,05%, quan fa un any arribava al 7,9%. De fet, ha empitjorat en tots els casos.
Bankinter es referma com el banc amb un ROE més alt. Malgrat que ha baixat lleugerament, del 10,6 al 10,5% l'últim any, és l'única entitat que supera amb comoditat un cost de capital (COE) que, segons les últimes dades ofertes pel Banc d'Espanya (BdE), se situava al voltant del 8% al començament de 2016 (altres càlculs el situen més a prop del 10%).
El segueix Bankia, amb una rendibilitat del 8,2%, inferior en tot cas al 9,8% de juny de 2015. El Santander i BBVA es mouen entre el 7% i el 7,5%. L'entitat presidida per Francisco González reflecteix el major deteriorament, ja que baixa del 9,5% de juny de 2015 al 7,2% actual. El de Sabadell es troba en el 5,5% i el de CaixaBank, en el 3,4%.