• Les llars van augmentar la seva despesa en consum un 0,7% durant el segon trimestre, tres dècimes més que durant el trimestre anterior
ep monedas

L'economia espanyola va créixer un 0,9% durant el segon trimestre, una dècima més que durant el trimestre anterior i la taxa trimestral més alta des del tercer trimestre del 2015, gràcies al consum de les llars i de les institucions sense finalitat de lucre, que van accelerar el seu creixement trimestral fins al 0,7% i el 0,2%, respectivament. La despesa pública, per la seva banda, va moderar el seu avanç trimestral al 0,2% i la inversió, al 0,8%.

La taxa interanual del PIB, per la seva banda, es va accelerar una dècima, fins al 3,1%, després de dos trimestres consecutius creixent en taxes del 3%, segons la Comptabilitat Nacional Trimestral publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en la qual es confirmen les dades avançades a finals de juliol. Amb el creixement trimestral del 0,9% registrat entre abril i juny s'acumulen ja 15 trimestres consecutius d'avanços.

La taxa interanual, per la seva banda, acumula 14 trimestres en positiu, els últims nou registrant valors superiors al 3%. L'INE ha explicat que la demanda nacional va contribuir amb 2,4 punts al creixement interanual del PIB, una dècima més que durant el trimestre anterior, mentre que la demanda externa va aportar set dècimes, taxa similar a la del primer trimestre.

Font: INE

EL CONSUM S’ANIMA

Es a dir, les llars van augmentar la seva despesa en consum un 0,7% durant el segon trimestre, tres dècimes més que durant el trimestre anterior. Així mateix, la despesa en consum de les institucions sense finalitat de lucre al servei de les llars va avançar un 0,2% entre abril i juny, en contrast amb el retrocés del 0,7% experimentat durant el trimestre anterior.

Per contra, la despesa pública va posar una mica el fre durant el segon trimestre i va augmentar un 0,2%, sis dècimes menys del que ho va fer durant el primer trimestre. La formació bruta de capital fix, per la seva banda, també va desaccelerar el seu creixement durant el segon trimestre en créixer un 0,8% en relació amb el trimestre anterior, enfront del notable augment del 2,1% que va experimentar durant el primer trimestre de l'any.

El repunt de la inversió entre abril i juny va ser conseqüència del creixement en un 1,1% de la inversió en construcció (la mateixa taxa que durant el primer trimestre), i de l'augment de la inversió en béns d'equip en un 0,5 %, tres punts per sota de l'increment que es va registrar entre gener i març. En termes interanuals, els dos principals components de la demanda nacional (consum i inversió) van mostrar un comportament desigual, encara que positiu. Mentre que el consum va accelerar el seu creixement respecte al trimestre anterior, fins al 2,2%, la inversió va desaccelerar fins al 3,4%, cinc dècimes menys que durant el trimestre anterior.

L'ocupació, mesurada en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va créixer un 0,9% en taxa trimestral, dues dècimes més que durant el trimestre anterior. En termes interanuals, l'ocupació va créixer a una taxa del 2,8%, tres dècimes més que el primer trimestre, fet que suposa la creació de 480.000 llocs de treball a temps complet en un any.

Noticias relacionadas

contador