• Les decisions i anuncis de l'OPEP porten tot l'any veient-se 'neutralitzats' per l'activitat dels frackers americans
opep

El petroli repunta -puja en aquests moments un 0,5% de mitjana després de caure durant la jornada passada i marcar el seu segon nivell més baix de l'any, cosa que va afectar els valors del sector energètic. Les últimes declaracions de l'Aràbia Saudita sobre la seva intenció de retallar els subministraments han servit de suport al cru, tot i que cada vegada són més els dubtes que existeixen sobre l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) i la seva capacitat real per controlar el mercat un cop que els 'frackers' sembla que estan disposats a seguir les seves pròpies regles del joc.

"Hi ha molts dubtes, dubtes que compartim, sobre la capacitat de l'OPEP per 'controlar' el preu del petroli com ho feia fa uns anys", apunten els experts de Link Securities al seu informe diari. I és que la 'guerra' entre els productors de cru d'esquist americans i els membres del càrtel es va lliurant des que va començar l'any, quan es va posar en marxa l’acord de l'OPEP, pactat al final de 2016, per retallar la producció. Des del moment en què aquest va començar a executar-se, es va observar que de poc serveix si els productors americans continuen augmentant la seva producció al ritme al qual ho estan fent.

"Com hem repetit fins a la sacietat, l'aparició dels frackers nord-americans ha vingut a canviar aquest sector per sempre", recalquen aquests analistes.

De tornada a les últimes promeses de l'Aràbia Saudita, la seva companyia estatal Saudi Aramco ha assenyalat que reduirà els subministraments de petroli als consumidors asiàtics en 7 milions de barrils aproximadament al juny, segons va dir una font a Reuters, com a part de l'acord de l'OPEP per reduir la producció i retallar les exportacions. Set milions de barrils equivalen a dos dies d'importacions de petroli al Japó, el quart major importador del món.

Pel que fa a la resta, l'Institut de Petroli Nord-americà va informar aquest dimarts que les reserves de cru nord-americans van baixar en 6 milions de barrils la setmana passada, cosa que haurà de corroborar avui l'Administració d'Informació de l'Energia quan doni a conèixer les seves xifres setmanals. "El repunt del preu del cru ha de servir de suport als valors del sector energètic europeu quan obrin les borses del continent", apunten des de Link Securities.

Noticias relacionadas

contador