• Per la seva banda, el Comitè Financer del Senat va aprovar per 14 vots contra 12 el projecte de llei elaborat pels líders Republicans a la cambra alta
cbtrumpfiscal short

Donald Trump va aconseguir ahir guanyar una "batalla”. Però no la 'guerra'. La seva anhelada reforma fiscal va ser aprovada ahir per la Cambra de Representants. Un resultat esperat, a causa de l'amplia majoria republicana a la Cambra Baixa. No obstant això, el president ha de convèncer l'altre 50% del Congrés dels EUA, és a dir, el Senat.

Un repte més complex que l'aconseguit ahir. Els republicans compten amb 52 dels 100 membres de la Cambra alta, davant dels 241 de 435 que tenen a la Cambra de Representants. Però aquest objectiu té encara més dificultat, ja que els membres del partit de Trump al Senat són més 'rebels'. Ja va passar amb la seva reforma de l'Obamacare, que després de ser aprovat per la Cambra Baixa va ser rebutjada pels mateixos senadors republicans.

L'administració Trump manté la seva proposta ferma. El principal punt d'aquesta reforma fiscal és rebaixar l'impost d'empreses fins a 20% des de 35% actual i mantenir la reducció per a les empreses nord-americanes. A més, també inclou una simplificació dels trams de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) de set a quatre: 39,6%, 35%, 25% i 12%. Una retallada, principalment, per a les rendes mitjanes i baixes.

Aquest nou escenari fiscal de Trump també inclou, entre d'altres punts, un incentiu per tenir fills. Aquesta reforma augmenta el crèdit que rebran els que tinguin fills, des dels actuals 1.000 fins als 1.600 dòlars per fill i una prima familiar de 300 dòlars per cada fill no dependent. Però el president ha hagut de frenar alguns apartats del seu ambiciós pla per no xocar amb el seu propi partit. Aquest pla implica un augment del dèficit pressupostari d’1,5 bilions de dòlars durant la pròxima dècada, i molts d'ells s'oposen a qualsevol increment en l'endeutament federal.

Una nova derrota al Senat seria un cop dur per a Trump. I és un escenari més que possible. Al Senat s’hi va presentar un altre projecte de llei fiscal que es va aprovar ahir amb 14 vots contra 12 en el Comitè Financer del Senat. "Està previst que després d'això, i d’aquí a dues setmanes, el ple del Senat voti aquest projecte de llei, cosa que és també necessari però segueix sense ser suficient", recorden els analistes de Link Securities.

Aquesta proposta del Senat difereix en certs punts. En concret, des de la Cambra Alta s'inclouen certes modificacions en la deducció d'impostos estatals i locals i el gravamen al patrimoni. D'altra banda, la Cambra de Representants i Senat estan d'acord amb la rebaixa al 20% de l'impost de societats, encara que des del Senat són partidaris d'impulsar-lo el 2019 i no ara mateix, com demanda Trump. "Si finalment els republicans al Senat aproven el seu projecte de llei, aquest haurà de ser consensuat amb el dels republicans a la Casa de Representant", indiquen els analistes. Aquest mateix dimecres, Trump ha trobat el seu primer obstacle des de la cambra alta. El senador republicà Ron Johnson de Wisconsin ha indicat de forma pública que s'oposa a aquesta reforma fiscal.

Trump està lluny de complir el seu objectiu amb aquesta reforma. "Encara que de moment la llei tributària recolzada pel president Trump està complint fases i terminis, encara ha de sortejar importants obstacles, de manera que és aviat per llançar les campanes al vol", indiquen des de Link Securities. El debat sobre la reforma fiscal no només pot colpejar la presidència de Trump, sinó que pot obrir fortes ferides al Partit Republicà. Sobretot, si es té en compte que a l'horitzó hi ha les eleccions de novembre de 2018, quan es renoven la totalitat de la Cambra de representants i un terç del Senat. Un mal moment per divisió republicana, ja que podria portar el Partit Demòcrata a la majoria en alguna càmera, o en ambdues, cosa que seria gairebé definitiu per al mandat de Trump.

Noticias relacionadas

contador