• La propera cita serà a Mèxic, de l'1 al 5 de setembre
alors-que-les-negociations-etaient-au-point-mort-depuis-l-arrivee-de-donald-trump-les-discussions-concernant-l-accord-de-libre-echange-ttip-entre-les-etats-unis-et-l-union-europeenne-pourraient-reprendre

El president dels Estats Units ha aparcat els seus problemes bèl·lics per abordar els seus conflictes comercials. Donald Trump ha assenyalat aquest dimecres que "probablement acabarà" amb el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (NAFTA en les seves sigles en anglès) amb Mèxic i Canadà.

Les negociacions del NAFTA es van reobrir el passat dia 16 amb una primera tanda de converses que es va allargar fins al 20. "Si he de ser honest, personalment no crec que puguem arribar a un acord, perquè s'han aprofitat de nosaltres de mala manera. Ells han fet grans negocis, els dos països però especialment Mèxic, i no crec que puguem arribar a un acord", ha indicat Trump durant un míting a Phoenix (Arizona).

Com destaca l'agència EFE, la primera trobada va estar marcada per la contundència de Washington en assegurar que "el pacte ha fallat a molts nord-americans" i afirmar que no n'hi ha prou amb que el NAFTA sigui "retocat", davant de missatges més conciliadors de Mèxic i el Canadà . "Crec que probablement acabarem amb el NAFTA en algun moment". La propera cita serà a Mèxic, de l'1 al 5 de setembre, amb l'objectiu expressat pels negociadors d'aconseguir un acord per a començaments de 2018.

REDUIR EL DÈFICIT COMERCIAL ÉS EL PRINCIPAL OBJECTIU

La reforma de l'acord que fa 23 anys que està en funcionament buscarà reduir el desequilibri comercial millorant l'accés dels productes nord-americans exportats a Canadà i Mèxic, sota el pacte de tres nacions, segons assenyalava el Representant de Comerç dels Estats Units, Robert Lighthizer, el passat mes de juny.

La novetat que presenta la reforma que cerca Trump és que, per primera vegada en un acord comercial, ha afegit una disposició "apropiada" per dissuadir la manipulació de divises per part dels socis de comerç exterior dels EUA. La mesura, però, sembla més aviat dirigida a crear un precedent de cara a futurs acords comercials en lloc del Canadà i Mèxic específicament, ja que aquests països no es consideren manipuladors de moneda.

Noticias relacionadas

contador