• El Banc Central de l'Argentina apuja els tipus per segona vegada en una setmana fins al 33,25%
bancocentralargentina

Dues intervencions del banc central durant l'última setmana, una economia que s'ha vist atrapada enmig d'una tempesta perfecta i una apreciació del dòlar nord-americà, fruit de l'increment del rendiment dels bons dels EUA a 10 anys, que colpeja els països emergents. El brou en el qual s'ha cuinat la devaluació del peso argentí de més d'un 8% aquest dijous, fins a un mínim històric per sobre dels 23,00 pesos per dòlar.

Però no acaba aquí, la devaluació de la moneda acumula més d'un 10% durant l'últim mes, quan va començar la pressió canviària per la incertesa als mercats. Només durant els últims cinc mesos, les vendes massives de la seva moneda li han fet deixar-se més del 15% del seu valor, mentre que s'ha depreciat un 40% durant els últims dotze mesos.

Un escenari que reviu a la memòria dels argentins la hiperinflació de la dècada dels 80 i el cataclisme de 2001, a més de l'època dels corralitos, de manera que ràpidament busquen refugi en el dòlar.

Per aquest motiu, el Banc Central de la República d'Argentina (BCRA) ha decidit aquest dijous elevar el tipus d'interès de referència del 30,25% al ​​33,25% de forma inesperada, després de dur a terme la mateixa actuació la setmana passada. Així, en set dies ha incrementat el preu del diner en un 6%. D'aquesta manera, el banc central presidit per Federico Sturzenegger ha tornat a elevar a 300 punts bàsics el preu del diner fora de calendari, la segona vegada en menys d'una setmana que l'institut emissor decideix prendre una mesura com aquesta, cosa que no havia fet mai abans.

El BCRA també ha estat intervenint al mercat de divises mitjançant la venda de reserves amb l'objectiu de defensar el valor del peso davant la 'febre' pel dòlar. L'última de 7.500 milions de dòlars, que se suma als gairebé 5.000 amb què va inundar el mercat la setmana passada, una mossegada notable pel rebost de divises de l'entitat que ascendeix als 55.000 milions de dòlars.

En declaracions als mitjans argentins, el cap de gabinet del Govern presidit per Maurici Macri, Marcos Peña, ha assegurat que la volatilitat canviària "no ha d'espantar", i ha reiterat que el banc central està compromès en la seva tasca de lluitar contra la inflació i compta amb els recursos per poder fer front a aquesta situació. "Tenim la tranquil·litat de tenir un Banc Central que compta amb independència, eines i recursos per afrontar aquesta situació de volatilitat", ha afirmat Peña.

Així mateix, el cap de gabinet va ratificar les metes d'inflació per Argentina, que se situa al 15% per a aquest any, al 10% per a 2019 i al 5% per al 2020. La inflació interanual a la tercera economia més important de Llatinoamèrica es va situar al 25,4% al març, una de les més altes del món.

contador