• Junts amb la nova seu de la seu de la indústria farmacèutica europea es vota el destí de l'Autoritat Bancària Europea, la favorita de la qual és Frankfurt
ep disseny hub dhub torre agbar barcelona glries

El Consell d'Afers Generals de la Unió Europea decideix aquest dilluns la nova destinació de l'Agència Europea del Medicament (EMA per les sigles en anglès) i també de l'Autoritat Bancària Europea (EBA). Les dues hauran d'abandonar Londres com a conseqüència de la sortida del Regne Unit del club comunitari al març de 2019. El procés de votació serà secret i se celebrarà en tres rondes, encara que no es preveu que s'anunciïn els resultats fins al final.

Mentre en el cas de l'EBA, la nova destinació del qual serà amb tota probabilitat Frankfurt, la del cor de la indústria farmacèutica és molt més incerta. Barcelona, ​​que partia com la favorita, ha quedat relegada a les últimes setmanes per la crisi política catalana. Amb tot, des del Govern es continua insistint en la qualitat tècnica de l'emplaçament a la ciutat comtal.

Espanya estarà representada per la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, i el secretari d'Estat per a la UE, Jorge Toledo, que encapçalaran la delegació que participarà al consell d'Afers Generals en què es produirà el vot. El nombre inicial de candidates era de 19, però la retirada de Malta, Dublín i Zagreb de la cursa ha retallat la xifra a 16.

VOTACIÓ A TRES RONDES

La reunió prèvia a la votació començarà sobre les 15:00 hores, però abans els 'vint-i-set' discutiran sobre l'estat de les negociacions del Brexit, cosa que fa preveure que les rondes de votacions no arrenquin fins almenys a les 16:30 hores, segons estimacions de la presidència de torn de la UE, Estònia, que organitza el procés.

Si una ciutat suma la màxima puntuació d'almenys 14 països, serà proclamada guanyadora immediatament

Primer triaran la seu de l'EMA i tot seguit, seguint la mateixa metodologia, la nova ubicació de l'Autoritat Bancària Europea. Hi ha tres rondes previstes per a cada seu i el recompte es durà a terme el servei jurídic del Consell a la mateixa sala en què votaran els ministres. En tractar de vot secret, la UE no preveu fer públics els resultats intermedis i només comunicarà el nom de les vencedores.

En un sistema que recorda al d’'Eurovisió', els països hauran de repartir a la primera ronda sis punts (tres, dos i un) entre les tres candidates que considerin millor preparades. Si una ciutat suma la màxima puntuació d'almenys 14 països, serà proclamada guanyadora immediatament. Si no, passaran les tres (o més, en cas d'empat) amb millors resultats a la segona ronda.

Aquesta vegada els països hauran d'assignar un únic punt cada un i hi haurà vencedora si alguna de les opcions suma almenys 14 punts, en cas contrari, es passarà a una última fase amb les dues finalistes (o més en cas d'empat). Si aquí tampoc es decideix la guanyadora, la presidència de la UE prendrà la decisió definitiva mitjançant sorteig.

Les paperetes de presentar a les candidates per ordre protocol·lari: Amsterdam, Atenes, Barcelona, ​​Bonn, Bratislava, Brussel·les, Bucarest, Copenhaguen, Dublín, Hèlsinki, Lille, Milà, Porto, Sofia, Estocolm, Viena, Varsòvia i Zagreb. En el cas de l'EBA, les candidates són Brussel·les, Dublín, Frankfurt, Luxemburg, París, Praga, Viena i Varsòvia.

La formalització de les ciutats guanyadores es conclourà una vegada que la Comissió Europea presenti una proposta legislativa que necessitarà després el vistiplau del Consell i de l'Eurocambra, però aquesta dinàmica no servirà a cap Estat membre per qüestionar el resultat, ja que els 27 es van comprometre durant la seva cimera de juny a respectar-lo, fos el que fos.

EL CAMÍ PREVI

Els líders de la UE van fixar el juny passat els criteris tècnics que s'exigeixen per a la mudança, el 31 de juliol es va tancar el termini per presentar les candidatures i, des d'aleshores, gairebé no s'ha abordat el debat formal a Brussel·les per subratllar que són qüestions "objectives" -com assegurar la seva activitat immediatament després del trasllat- les que decidiran la balança.

No obstant això, els països amb ciutats candidates han apurat els esforços diplomàtics i negociacions discretes per assegurar el major nombre de suports aquest dilluns en un procés amb vot secret que preveu fins a tres rondes de votació si cap de les aspirants no s'imposa amb claredat en una fase anterior.

No obstant això el desafiament independentista "preocupa" a la Unió Europea, com reconeixen fonts europees de tot signe, encara que oficialment no s'hagi expressat així durant els debats sobre l'EMA. La inseguretat sobre el futur de la Comunitat Autònoma és l’"elefant a la sala", com el va definir un alt funcionari europeu a l'inici de la crisi.

Amb tot, Espanya compta amb sumar un gran nombre de suports, incloent-hi els dels seus veïns Portugal i França, que concorren amb les seves pròpies candidates, i altres països com Romania, segons fonts diplomàtiques. Alemanya, però, ha insinuat que si cau la seva aspirant -Bonn- el seu vot serà per a Milà, una altra de les favorites en la carrera i la candidatura de la qual ha estat molt activa a Brussel·les.

ELS AVANTATGES DE BARCELONA

Barcelona ha fet valer entre els seus punts fort que compta amb un edifici, la Torre Glòries, preparat per rebre l'EMA "avui mateix", el suport de l'Agència Espanyola del Medicament, una de les més potents d'Europa i que col·labora estretament amb l'EMA, i la forta presència del sector. De fet, la ciutat catalana ja va quedar en segon lloc quan Londres va ser la designada per acollir l'EMA el 1995.

Entre les exigències sobre les quals ha girat fins ara l'avaluació per decidir la mudança destaca garantir que l'agència podrà concloure la seva mudança i reprendre la seva activitat a la nova seu quan es produeixi el Brexit, al març de 2019, així com garantir que podrà funcionar amb normalitat.

També són claus les infraestructures de transport, hoteleres i altres que assegurin un fàcil accés per a les milers de visites que l'EMA genera a l'any i l'existència de col·legis internacionals i un accés adequat tant al mercat laboral com a la seguretat social i serveis mèdics per les famílies dels més de 900 empleats que mourà l'EMA.

L'equilibri geogràfic és la sisena condició tècnica sobre la qual es basa l'examen de les candidates fins ara i que han fet valer els països de l'Est, que no compten al seu territori amb cap agència europea. Això ha permès a Bratislava situar-se entre les favorites, junts amb pesos pesants com Amsterdam, Milà, Copenhaguen i Barcelona, ​​malgrat les seves limitacions en altres qüestions.

La condició geogràfica és també el criteri que afebleix el perfil tècnic de Barcelona, ​​per tenir Espanya ja altres tres agències europees a Vigo, Bilbao i Alacant.

Noticias relacionadas

contador