ecb dl 3 euro bonds frankfurt germany economy
Courtesy of the European Central Bank

L'economia de la zona euro es va alentir al març, a causa de l'impacte de la guerra a Ucraïna, que ha provocat una desacceleració de l'activitat i ha disparat el risc que la zona de l'euro i la seva economia es comenci a deteriorar al segon trimestre, amb un millor creixement i més inflació, segons l'índex PMI.

Al març, el PMI Compost de l'Activitat Total de la zona euro va caure des de 55,5 registrat al febrer fins a 54,5 al març, xifra que suposa la seva lectura pitjor en dos mesos. En concret, en el cas del sector manufacturer, el PMI avançat ha caigut fins als 57 punts des dels 58,2 de febrer, la seva pitjor lectura en 14 mesos, mentre que al sector serveis, el PMI s'ha situat en 54,8 al març, enfront dels 55,5 de febrer, el resultat més feble en dos mesos.

Tant els índexs compostos de preus d'insums com de productes es van ubicar al nivell més alt en la història de l'enquesta. L'índex de preus de producció va saltar a 65,7 des de 62,3, xifra que suggereix que la inflació, que ja va assolir un rècord de 5,8% al febrer, ha de pujar encara més.

Per part seva, la demanda va ser resistent i amb més restriccions relacionades amb la pandèmia, les empreses van augmentar el nombre de treballadors a un ritme més ràpid. L'índex de feina de serveis va pujar a 54,8 des de 53,6.

L'alta inflació i les preocupacions sobre la invasió d'Ucraïna per part de Rússia van fer efecte en l'optimisme. L'índex de producció futura de la fàbrica es va desplomar a 53,8 des de 68,5, la seva lectura més baixa des del maig del 2020, poc després que comencés la pandèmia de la Covid-19.

Des de S&P assenyalen que "les dades de l'enquesta subratllen com la guerra entre Rússia i Ucraïna està tenint un impacte material i immediat a l'economia de la zona euro, i destaca el risc que la zona euro caigui en declivi al segon trimestre" .

"La guerra ha agreujat les pressions de preus relacionades amb la pandèmia i les limitacions de la cadena de subministrament existents". "Les empreses s'estan preparant per a un creixement econòmic més feble, amb expectatives que la producció futura s'esfondrà al març a mesura que les empreses es preocupen cada vegada més per l'impacte de la guerra en una economia que encara està lluitant per recuperar-se de la pandèmia", afegeixen.

contador