petroleo680 280

El petroli estén els seus guanys aquest dijous després de la marxa dels EUA de l'acord nuclear amb l'Iran. Els preus del cru s'eleven a prop de l'1% i s'assenten en màxims assolits al novembre de 2014 després del polèmic anunci de Donald Trump que va tenir lloc aquest dimarts.

El barril de Brent, referència a Europa, puja un 0,65% fins als 77,71 dòlars. Per la seva banda, el barril de West Texas, referència als Estats Units, creix un 0,65% fins als 71,60 dòlars.

Els analistes afirmen que els 90-100 dòlars per barril poden tornar a estar "a un tir de pedra"

El cru reacciona així al mercat a l'anunci de Trump, que confirmava el que ja s'esperava: els Estats Units deixa el pacte nuclear amb l'Iran, aconseguit el 2015 i signat junts amb el Regne Unit, la Xina, França, Alemanya i Rússia.

L'acord contemplava una dràstica reducció de l'enriquiment d'urani que en aquells dies duia a terme el país de l'Orient Mitjà.

A hores d'ara, l'Iran és el tercer major productor de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) i la seva producció de cru representa al voltant del 4% dels inventaris mundials. Les paraules de Trump han tingut impacte també a la Xina. El gegant asiàtic és el major comprador de petroli de l'Iran i el cru de Xangai registra la seva major alça des del seu llançament al març d'aquest any, amb un repunt del 4% fins als 73,40 dòlars el barril.

Els analistes de Goldman Sachs apunten que les sancions que planeja imposar els Estats Units a l'Iran tindrà probablement "un alt nivell d'efectivitat". S'espera que l'impacte negatiu sobre la producció de cru iranià sigui d'entre 200.000 i 300.000 barrils menys diaris. La tensió geopolítica a l'Iran, junts amb l'actual crisi de Veneçuela (un altre dels grans productors de petroli), fan que el banc nord-americà reconegui que "està en risc la nostra previsió de preus per al Brent, que era de 82,50 dòlars el barril per a aquest estiu".

"Europa i la Xina no lluitaran contra les sancions dels EUA. Es queixaran i l'acceptaran. Sent realistes, no hi ha ningú que triaria l'Iran en lloc dels EUA", afirmen els experts de la consultora energètica FGE. Així mateix, preveuen que "es tornarà a imposar el límit de la sanció anterior, al milió de barrils diaris per a les exportacions". De fet, pronostiquen que "els preus del petroli pujaran i els 90-100 dòlars per barrils poden tornar a estar a l'abast".

Des del BCE apunten que "els inventaris han tornat gairebé als seus nivells de fa cinc anys" i la demanda de petroli "segueix sent forta".

Noticias relacionadas

contador