• El Partit Unionista Democràtic (DUP) d'Irlanda del Nord és soci estratègic de Theresa May al govern
  • Es busca arribar a un acord abans de la cimera de la UE de dijous que ve
Theresa May

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, tem que el Govern britànic de Theresa May pugui col·lapsar la setmana que ve si les converses sobre el Brexit continuen estancades, segons informa aquest dijous The Telegraph.

El president de la Comissió Europea estendrà el termini perquè Theresa May resolgui la disputa que té amb els seus aliats irlandesos sobre la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord en vigílies de la cimera de líders de la Unió Europea (UE) dijous que ve per maximitzar les possibilitats d'èxit.

Brussel·les apunta el Govern de May com el responsable de presentar una solució que eviti reinstaurar una frontera física i estricta entre Irlanda del Nord i Irlanda per la sortida del Regne Unit del Mercat Únic i de la Unió Duanera. May va acceptar en un primer moment que Irlanda del Nord mantingués el mercat únic de manera que es respectaria l'estatus actual i no caldria canviar res per als irlandesos.

Però la postura del Partit Unionista Democràtic (DUP) d'Irlanda del Nord va fer canviar d'idea a May. Aquesta formació rebutja de manera rotunda aquesta decisió. I Theresa May depèn del suport minoritari del DUP per governar a Londres. Des del partit nord-irlandès alerten la primera ministra britànica que, com accepti aquesta concessió, podrien retirar el seu transcendent suport. El DUP dóna suport al Brexit i vol moure en bloc amb la resta del Regne Unit.

Tot això mentre els propis parlamentaris britànics han advertit a May que podria ser enderrocada "en qüestió de setmanes" si torna a Brussel·les la setmana que ve sense un acord que permeti començar amb les negociacions comercials.

Mentrestant, Leo Varadkar, el primer ministre irlandès, va revelar dimecres a la nit que Theresa May oferirà una nova versió de l'acord fronterer irlandès com a molt tard aquest dijous.

Noticias relacionadas

contador