• També han arribat a acords amb UPN, Fòrum i Coalició Canària, i esperen sumar a la llista Nova Canàries
ep rafael hernandocongreso 20180424091102
Europa Press

El portaveu del Grup Parlamentari Popular al Congrés, Rafael Hernando, ha reconegut aquest dimarts que han "pactat coses" amb el PNB perquè doni suport als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), que aquest dimecres i dijous s'enfronten al seu primer examen a la Cambra baixa: el debat de les esmenes a la totalitat. Això sí, el popular ha assegurat que no han pactat ni la caixa única ni la política penitenciària. "Ningú va a trencar la caixa única" de la Seguretat Social ni a modificar la política penitenciària perquè "fer concessions a ETA no està en el cap d'absolutament ningú", ha remarcat.

El portaveu parlamentari del PP, contundent: "Fer concessions a ETA no està en el cap d'absolutament ningú"

En una entrevista amb RNE, Hernando ha afirmat, per això, que no entén la posició de Ciutadans, que aquest dilluns avançava que no donaria suport als Pressupostos Generals de l'Estat si per pactar amb el PNB es transferia al País Basc la gestió de la Seguretat Social o es modificava la política penitenciària respecte als reus etarres.

En una entrevista amb RNE, Hernando ha afirmat, per això, que no entén la posició de Ciutadans, que aquest dilluns avançava que no donaria suport als Pressupostos Generals de l'Estat si per pactar amb el PNB es transferia al País Basc la gestió de la Seguretat Social o es modificava la política penitenciària respecte als reus etarres.

Pel que fa a la possibilitat que hi hagi un acostament de presos d'ETA, Hernando ha incidit que "fer concessions a ETA no està en el cap d'absolutament ningú". "Hem mantingut la mateixa política penitenciària que va aprovar el PSOE als anys 90 i ho seguirem mantenint independentment del que alguns puguin entendre o maliciar només per buscar problemes", ha postil·lat.

Hernando ha afirmat que, de fet, ni tan sols aquestes mesures són demandes del PNB per donar suport als Pressupostos Generals de l'Estat. "El PNB no ens ha plantejat absolutament res d'això, perquè saben que aquestes qüestions no són negociables, ni dins del pressupost ni fora del pressupost", ha sentenciat Hernando. Segons ha explicat, si bé el PP no s'ha assegut encara "d'una forma concreta a parlar sobre assumptes concrets" amb els nacionalistes bascos, "el PNB sap que hi ha determinades coses que no li pot demanar al PP perquè no les tindrà". L'acord pivotaria així sobre qüestions com l'arribada de l'alta velocitat a les tres capitals basques abans de 2023 o canvis a la tarifa elèctrica industrial, entre d'altres.

"Hem tancat acords concrets, ho hem fet amb Ciutadans i amb els nostres socis, UPN i Fòrum, també Coalició Canària i ens queda alguna conversa per concretar qüestions finals amb el PNB i amb Nova Canàries", ha afegit el portaveu del PP, per convidar la formació taronja a "donar suport sense fissures" als pressupostos i deixar de "crear alarmes on no n'hi ha" per "posar-se medalles en batalles inexistents".

L'acord PP-PNB sobre els Pressupostos pivota sobre l'arribada de l'alta velocitat a Euskadi abans de 2023 i en canvis a la tarifa elèctrica industrial

Sobre l'anunci d'ETA, que previsiblement organitzarà un acte el 4 de maig a França durant el qual escenificarà la seva dissolució, Hernando ha dit que "mai" ha esperat res de la banda terrorista i no va a començar a fer-ho ara.

"Si vol penedir-se d'alguna manera, ha de col·laborar amb la Justícia per aclarir els més de 300 assassinats, demanar perdó sincer a totes les víctimes, sense maniqueismes ni segmentar entre bons assassinats i dolents assassinats", ha comentat.

En la mateixa línia, vol que a ETA "ajudin a netejar els carrers del País Basc de noms d'etarres i que acabin amb els homenatges als que surten de la presó, i que condemnin la violència, tota la violència, incloent-hi la d'uns personatges que han donat una pallissa a dos guàrdies civils a Alsasua".

Noticias relacionadas

contador