Les borses europees cotitzen amb lleugeres pujades en una jornada marcada per ser l’endemà dels brutals atemptats de Brussel·les, que s'han saldat amb la mort de 31 persones i més de 250 ferits.

Una cadena d'explosions a l'aeroport i al metro de Brussel·les va deixar diversos morts i desenes de ferits. El terror s'ha estès i el país ha decretat el màxim nivell d'alerta antiterrorista. S'han cancel·lat desenes de vols i l'aeroport s’ha tancat.

Per la seva banda, els mercats asiàtics han viscut una sessió volàtil. El Nikkei 225 ha tancat la sessió amb una caiguda del -0,28% i una cotització de 17.000 punts. L'índex de referència de la regió va tenir una sessió volàtil pressionat per un sentiment generalitzat d'aversió al risc, mentre que el Shanghai Composite ha cotitzat amb pujades de prop de mig punt percentual, malgrat diversos anuncis de resultats per sota del que s’esperava. Ha aconseguit mantenir-se per sobre dels 3.000 punts.

L'euro/dòlar ha tocat base a 1,1203 i ara cotitza en aquests nivells. Mentrestant, l'or baixa un 0,14%, fins a 1.234,6 dòlars per unça, i el petroli també retrocedeix. El barril de Brent cau un 1,08%, fins a 41,34 euros, en la jornada d'aquest dimecres. Cal destacar que durant la sessió es publicaran les dades d'inventaris als Estats Units, en les quals s'espera un increment dels inventaris de cru de més de 3 milions.

«La producció de petroli s’hauria de retallar per equilibrar la sobreoferta. Una retallada de la producció seria un dels catalitzadors que portarien els preus del cru a nivells més alts», afirma Daniel Ang, expert de Phillip Futures, en una nota a clients a la qual ha tingut accés MarketWatch.

LES REFERÈNCIES MACROECONÒMIQUES DE LA JORNADA

Estats Units: sol·licituds setmanals d'hipoteques (12.00 hores); vendes d'habitatges nous del mes de febrer (15.00 hores); inventaris setmanals de cru, destil·lats i gasolina (15.30 hores).

Europa: confiança del consumidor del mes de març (16.00 hores).

Alemanya: emissió de bons a 30 anys.

EMPRESES

Europa: Logista repartirà dividend.

Estats Units: General Mills presentarà resultats.

QUÈ ENS DIU L'ASPECTE TÈCNIC DE L'IBEX-35?

L'IBEX-35 va acabar la sessió d’ahir dimarts amb uns descensos de només el 0,32%, malgrat que havíem arribat a veure caigudes de més del 2% en les primeres hores. Segons César Nuez, analista de Trader Watch, «el senyal que va acabar fent el selectiu espanyol és bo, la qual cosa és un indici de força que ens convida a pensar en la continuació del rebot que va començar a mitjan mes de febrer passat».

Amb vista a les properes sessions, continua pensant en un atac a la resistència de 9.217 punts. «La superació d'aquest nivell de preus ens convidaria a veure la continuació de les pujades fins als màxims del buit alcista que va deixar el selectiu tan bon punt va començar l'any en el nivell de 9.544 punts. En aquests preus hi ha la mitjana de 200 sessions, nivells clau a mitjà i llarg termini», afirma aquest expert.

contador