• Tot i que reconeix que és temptador posar-se a la baixa en l'actual moment del cicle
  • Però afegeix que el creixement econòmic seguirà impulsant les borses mundials

Cal seguir comprant accions el 2018. Almenys això és el que recomanen els analistes de JP Morgan Cazenove de cara a l'any que ve, a causa de diversos factors. "Les accions globals han tingut un fort comportament aquest any, amb pujades mitjanes superiors al 20%. És temptador tornar-se baixista després d'aquest gran moviment, sobretot perquè els Estats Units està en el seu novè any del cicle econòmic i la liquiditat dels bancs centrals va descendint. No obstant això, pensem que és massa aviat per vendre i seguim comprant accions de cara a 2018", afirmen aquests analistes.

  • 10.729,50
  • -0,33%

Segons la seva opinió, hi ha cinc raons que justifiquen aquest plantejament, que se situa en línia amb altres consells llançats per grans bancs d'inversió de cara al proper exercici. L'actual mercat alcista està en la fase final, però ningú vol perdre els seus últims 'cops de cua', que, a més, solen estar caracteritzats per l'avarícia dels inversors.

1. Segons JP Morgan, el creixement econòmic a nivell mundial "probablement" romangui per sobre de la mitjana durant els pròxims dotze mesos, amb totes les "regions clau" participant en aquesta creixement sincronitzat. "Les retallades d'impostos als EUA s'aprovaran, i pensem que encara no han estat totalment descomptats pel mercat", assenyalen.

2. En la seva opinió, les previsions per a les companyies nord-americanes no han incorporat l'efecte positiu de la rebaixa d'impostos als EUA. I aquesta és la segona raó per comprar, perquè els beneficis empresarials seguiran creixent i "proporcionaran suport a les accions".

3. Sobre la menor liquiditat dels bancs centrals, comenten que "l'enduriment monetari encara està en la fase inicial". I recorden que "cap dels últims girs econòmics van començar amb els tipus d'interès reals per sota del 2%".

A més, els indicadors cíclics no han llançat cap senyal d'alarma. Encara que la corba de rendibilitat dels bons s'ha aplanat, no és probable que s'inverteixi fins "com a mínim al segon semestre de 2018". I en aquest sentit, "és crucial que les accions mai hagin tocat sostre abans que la corba de rendibilitat dels bons s'invertís".

4. Sobre la rendibilitat dels bons, JP Morgan anticipa que "hauria de pujar", ja que les pressions sobre la inflació estan augmentant. El petroli ha pujat un 40% durant els últims sis mesos, la capacitat d'utilització a la zona euro es troba al 84%, per sobre de la seva mitjana, i la taxa d'atur s'ha recuperat. A més, 2018 serà el primer any durant el qual el Banc Central Europeu (BCE) no compri tota l'oferta suplementària de bons.

En aquest escenari, JP Morgan assenyala que "qualsevol augment en la rendibilitat dels bons serà positiu per a les accions", ja que impulsarà el canvi en l'assignació d'actius i ampliarà el lideratge del mercat.

5. Finalment, aquests experts calculen que, en relació als bons i al crèdit, les valoracions borsàries "romanen poc exigents i ofereixen una bretxa de valoració de gairebé 300 punts bàsics".

Finalment, com a factor negatiu, assenyalen que "no hem vist una correcció completa des de fa un temps" i que "la geopolítica sempre pot sorprendre de manera negativa".

contador