• Másmóvil ha realizado ya un primer desembolso de 30 millones de euros
  • El principal accionista de Yoigo era Telia con un 76,56% del capital
masmovil

Másmóvil ha posat punt i final al serial entorn de la venda de Yoigo i s'ha fet amb el 100% de les accions del quart operador mòbil a Espanya, després d'aconseguir un acord amb Telia, ACS, FCC i Abengoa. El preu de la compra és de 612 milions d'euros, i Másmóvil ja ha realitzat un primer desemborsament de 30 milions, segons ha informat en un fet rellevant publicat al Mercat Alternatiu Borsari (MAB), on cotitzen les seves accions, que pugen més d'un 1%.

  • 22,50€
  • 0,00%

La companyia adquireix així Xfera Mòbils (Yoigo), que a finals de 2015 tenia 3,3 milions de clients de línies mòbils, gairebé un 70% d'elles en la modalitat de contracte. A més, Másmóvil destaca que Yoigo té presència nacional i disposa d’una xarxa pròpia, que ha estat recentment actualitzada, amb prop de 4.700 emplaçaments amb cobertura del 85% de la població i freqüències 1.8GHz i 2.1GHz.


Per a l'adquisició, Másmóvil Ibercom ha aconseguit un acord amb Telia Company AB, principal accionista fins ara de Yoigo amb un 76,56% del capital, i també amb ACS (17% de les accions), FCC (3,44%), i Abengoa (3%). Els documents necessaris han estat signats, i "la transacció inclou també l'adquisició dels crèdits participatius". ACS ha confirmat l'operació en un fet rellevant remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), en el qual assenyala que la contraprestació per a la venda és l'emissió d'un préstec convertible per un import màxim de 200 milions, i que "no s'espera que la venda generi plusvàlues o minusvalideses significatives".


"En un mercat de telecomunicacions cada vegada més convergent, l'evolució comercial de Yoigo com un proveïdor només de mòbil ha estat positiva, ja que ha aconseguit reduir les taxes de rotació dels clients", assenyala el comunicat publicat al MAB de Másmóvil, que assenyala també que Yoigo rep el suport de més de 800 punts de venda en exclusiva a través del territori nacional, i dóna feina a 100 persones directament. Yoigo va generar 865 milions d'euros en ingressos el passat any, amb un Ebitda de 83 milions.


Segons Másmóvil, amb aquest moviment es consolidarà com el quart operador nacional de telecomunicacions, amb una xifra agregada de 4,2 milions de clients de mòbil i una base al voltant de 70.000 clients de banda ampla. El nou grup tindrà la capacitat de generar uns ingressos de 1.071 milions d'euros, tenint en compte els resultats de 2015, i un Ebitda de 108 milions.


COM ÉS L'OPERACIÓ?


La compra per 612 milions implica un múltiple de 7,3 vegades l’Ebitda. L'impacte, tenint en compte els estalvis de costos contractuals esperats després de la incorporació de Yoigo en el nou grup, s'estima en uns 60 milions d'euros, explica Másmóvil, els quals s'aconseguiran de manera progressiva fins al 2019. "Per a l'obtenció d'aquests estalvis Másmóvil espera incórrer en prop de 50 M€ de costos d'integració i transacció distribuïts durant els propers tres anys".


"En cas que el nou grup aconseguís 300 milions d'euros d’Ebitda el 2019, el preu de compra podrà veure's incrementat fins a 96 milions com a pagament contingent a realitzar el 2020, no realitzant-se cap pagament d'aquesta naturalesa si l’EBITDA 2019 se situa per sota dels 210 milions", indica MásMóvil.

L'operació de compra es finançaria mitjançant una combinació de deute i capital, amb el 40% del total sent capital i instruments híbrids de capital i el restant 60% sent deute tant sènior com subordinada. "Com a conseqüència d'aquesta estructura financera, la dilució mitjana en cas de conversió de tots els diferents instruments híbrids, inclosos els convertibles dels accionistes espanyols, seria aproximadament del 60% sobre la base del capital social actualment emès".


Másmóvil ha tingut el suport d’assessors com ara HSBC, Erneholm Haskel, M&A, Clifford Chance, Evergreen o EY per tal de dissenyar l'oferta de compra que finalment ha estat acceptada, i que si es completés, estaria subjecta a l'autorització de la Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC).

contador