• El Consell de Ministres aprova avui la creació d'una comissió de seguiment encarregada de comprovar que es torni els diners de les clàusules sòl
ep jose ignacio goirigolzarri president bankia
José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia.

Bankia ha abonat gairebé 170 milions d'euros a 34.000 clients en concepte de devolució de clàusules sòl en menys de quatre mesos. Aquest reemborsament s'ha realitzat en el marc d'un procediment exprés a les seves oficines que l'entitat va posar en marxa el passat 3 de febrer.

  • 1,78€
  • 2,65%

El banc, que ja no aplicava aquestes clàusules des de setembre de 2015, ha explicat en una nota que en el seu moment va entendre que aquesta era una manera "transparent, senzilla i gratuïta" per analitzar si corresponia retornar l'import pagat per aquest concepte i que, a més, "permetia estalviar temps i diners en procediments judicials".

Per acollir-se al procediment, els clients han d'acudir a la seva oficina de Bankia, on se'ls lliura una plantilla de sol·licitud de la restitució de les quantitats, i en què, en la majoria dels casos, està calculat amb antelació l'import que cal ser retornat.

Un cop analitzat que el client forma part del col·lectiu emparat per aquest procés, se li ofereix l'abonament de la quantitat pagada de clàusula sòl més l'interès legal dels diners de tot el període. El client pot triar entre ingrés d'efectiu immediatament al seu compte o amortitzar capital pendent de pagament de la hipoteca.

COMISSIÓ PER VIGILAR LA DEVOLUCIÓ DE LA CLÀUSULES SÒL

Bankia ha emès aquest comunicat el mateix dia en què el Consell de Ministres aprova la creació d'una comissió de seguiment encarregada de comprovar que es retorni els diners cobrats als clients per les clàusules sòl. De forma paral·lela, la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial ha aprovat l'especialització de 54 jutjats perquè s'ocupin dels plets relacionats amb clàusules hipotecàries.

Aquestes dues mesures busquen agilitzar els conflictes relacionats amb les clàusules sòl. La comissió de seguiment, que va ser anunciada al gener, elaborarà informes cada sis mesos en què s'inclourà els diners pagats de més als hipotecats afectats per aquesta clàusula abusiva.

Per evitar procediments judicials, Bankia va anunciar a finals de gener que tornaria tots els diners recaptats per les clàusules sòl als seus clients mitjançant un sistema exprés. Aquesta decisió, criticada per altres entitats, es va fer per estalviar 100 milions en costos judicials i millorar la seva reputació, segons va reconèixer l'entitat llavors.

Noticias relacionadas

contador