• El president xinès va dir que Beijing impulsarà fusions i adquisicions d'actius públics, ampliarà l'accés al mercat per al sector de serveis i aprofundirà en la reforma financera
Xi Jinping china

El president xinès va dir que Beijing impulsarà fusions i adquisicions d'actius públics, ampliarà l'accés al mercat per al sector de serveis i aprofundirà en la reforma financera

"Unirem tots els grups ètnics del poble xinès i els portarem cap a una victòria decisiva a la construcció d'una societat moderadament pròspera en tots els aspectes i en l'impuls per assegurar l'èxit del socialisme amb característiques xineses per a una nova era", va assenyalar Xi Jinping, segons recull CNBC.

Xi va posar l'accent durant el seu discurs en l'èxit de la Xina durant els últims anys, incloent-hi el que va anomenar força aclaparadora de la seva campanya anticorrupció. Sota el mandat de Xi Jinping, Beijing ha lliurat una lluita implacable contra la corrupció, amb més d'un milió de funcionaris castigats i desenes d'exalts càrrecs empresonats.

El president també va afirmar durant el seu discurs que la Xina tindrà un paper decisiu al mercat per a l'assignació de recursos. Pequín ha reclamat un paper més important dins de les forces del mercat econòmic per millorar l'eficiència i desenvolupar un model de creixement més sostenible, però alguns han estat escèptics en el seu progrés en aquest front.

Pel que fa a la política econòmica, Xi va dir que Pequín impulsarà fusions i adquisicions d'actius públics, ampliarà l'accés al mercat per al sector de serveis i aprofundirà en la reforma financera.

La Xina, va dir Xi, seguirà obrint-se al món, continuant amb l'accés al mercat per a la inversió estrangera.

El president també va destacar la ferma oposició de Pequín a la independència de Taiwan durant els últims cinc anys.

El títol complet de l'informe de treball de Xi que va presentar dimecres és "Assegurar una victòria decisiva en la construcció d'una societat moderadament pròspera en tots els aspectes i lluitar pel gran èxit del socialisme amb característiques xineses per a una nova era".

El Congrés del Partit Comunista Xinès se celebra cada cinc anys i és tan rellevant perquè marca el full de ruta que la Xina seguirà al llarg dels cinc. Està previst que s'estengui durant una setmana durant la qual s'aprovaran diversos documents de política. "Els documents de política d'alt nivell (que s'aproven al Congrés) tenen més importància a la Xina que en molts altres països. Són el resultat de mesos de negociacions i constitueixen la base de la formulació de polítiques per part de l'aparell governamental", expliquen des d’Oxford Economics.

L'èxit econòmic de la Xina durant les últimes dècades ha estat associat amb un singular patró de creixement basat en les inversions públiques i les exportacions, des del punt de vista de la despesa; en la indústria, en la perspectiva de l'oferta i en un fort augment de l'endeutament dels sectors no financers. Després de la crisi financera global, aquest model va començar a mostrar clars senyals d'esgotament, cosa que s'ha reflectit en la moderació del ritme d'avanç del PIB. L'economia xinesa ha crescut per sota del 7% anual des de 2015 enfront del 10,5% registrat de mitjana durant el període comprès entre 2000-2007. "Les autoritats xineses, conscients que aquesta situació no garanteix un avanç sostingut de l'economia, han situat el 'reequilibri' del model de creixement com un dels seus principals objectius de política econòmica", explica el Banc d'Espanya en un informe publicat recentment sota el títol "els desequilibris econòmics de la Xina i el paper del sector financer", i afegeix: "la Xina està afrontant una transició cap a un nou model de creixement més sostenible i equilibrat. Aquest procés no està exempt de riscos associats amb els desequilibris acumulats a la seva economia. (...) el repte de les autoritats és fer compatible el doble objectiu de preservar l'estabilitat financera i de controlar el ritme de desacceleració".

Noticias relacionadas

contador