ep mariano rajoy 20170328121502
Mariano RajoyEuropa Press

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dimarts un paquet d'inversions de 4.200 milions d'euros en matèria d'infraestructures, transport i habitatge a Catalunya entre 2017 i 2020.

"Ho fem ara perquè podem fer-ho. Són decisions clau per millorar la nostra posició a Europa i el món", ha dit en la inauguració de la jornada 'Connectats al Futur', celebrada a Barcelona.

Rajoy ha valorat dues prioritats estratègiques: invertir en Rodalies --amb més de 400.000 usuaris al dia-- i en el Corredor Mediterrani, un eix intermodal des d'Algesires fins a la frontera francesa.

RODALIES I CORREDOR MEDITERRANI

El Pla de Rodalies per a 2017-2025 contempla una inversió de gairebé 3.900 milions d'euros, dels quals 1.882 es destinaran en aquesta legislatura, i la resta en el període 2021-2025.

Pel que fa al Corredor Mediterrani, ha anunciat que el tram català estarà finalitzat en la primavera de l'any 2020, ja que actualment les obres estan adjudicades "en gairebé tots els trams".

Així, en el primer trimestre del 2018 es realitzarà la circulació en proves en el tram Vandellòs-Tarragona després d'una inversió de 667 milions d'euros, la qual cosa reduirà més de mitja hora el viatge de Barcelona a València.

Ha recordat que diumenge van finalitzar les obres del tram entre València i Castelló, i s'estan realitzant les proves per a la seva posada en servei.

CARRETERES, AEROPORTS, PORTS

En carreteres, l'Executiu central destinarà en aquesta legislatura 850 milions d'euros al desdoblament de la N-II, la N-340 i la N-240 entre Lleida i les Borges Blanques, a més d'en la B-40 --també conegut com a Quart Cinturó--.

En aeroports, Rajoy ha anunciat una inversió de 200 milions d'euros, als quals se sumaran 40 milions que Enaire preveu destinar a navegació aèria, ja que a Catalunya es gestiona el 35% del trànsit aeri espanyol.

S'ha referit al tren llançadora que ha d'unir l'estació de Sants de Barcelona amb l'Aeroport, la primera fase del qual ja està en marxa amb un pressupost de 285 milions: "L'Aeroport de Barcelona es convertirà en un dels millors comunicats d'Europa".

El president també ha reivindicat el paper dels ports en el sector exterior i per això ha assegurat que es destinaran 587 milions per impulsar el rol d'aquestes infraestructures en la cadena logística.

AGÈNCIA EUROPEA DEL MEDICAMENT

"No vull cansar-los amb xifres, però el nostre compromís amb Catalunya serà de 4.200 milions entre aquest any i 2020: més de 1.000 milions a l'any", ha dit per resumir la inversió total anunciada aquest dimarts.

També ha afirmat que donarà "batalla" per aconseguir que Barcelona sigui la nova seu de l'Agència Europea del Medicament, ja que té capacitat per acollir 800 professionals i per la seva rellevància en la indústria farmacèutica.

Noticias relacionadas

contador