• El preu de l'habitatge de lloguer fa 38 mesos consecutius que està pujant
ep se alquila alquiler cartel
EUROPA PRESS - Archivo

Llogar un pis s'està convertint en poc menys que missió impossible. I no només perquè el preu no deixa de pujar (fa 38 mesos consecutius que està pujant). Ara tots aquells que busquen un habitatge de lloguer s'han d'enfrontar a un nou fenomen: els lloguers exprés. Un 15% dels pisos que es lloguen a Espanya està menys de 48 hores al mercat, i aquesta taxa augmenta si es tracta de ciutats com Barcelona o Madrid, on les ofertes de lloguer gairebé desapareixen a l'instant de ser publicades, tot i que no són les zones més cotitzades.

L'odissea de llogar un habitatge s'està convertint en alguna cosa més que una anècdota. La constant pujada dels preus i l'augment de la demanda ha portat molts a arrendar pisos sense si més no haver-los vist, o mirant únicament les fotos dels anuncis. També s'està convertint en habitual la imatge de desenes de possibles inquilins veient a la vegada, en fila índia, un immoble que s'acaba de posar en lloguer.

És habitual que la gent llogui sense veure el pis o que hi hagi desenes de visites programades a la vegada, cosa que obliga els possibles llogaters a veure l'immoble en fila índia

És la guerra, i la conjunció de circumstàncies ha portat a molts cedir i plegar-se davant aquestes circumstàncies que en un altre temps haguessin estat impensables. I és que els pisos 'volen', com acaba de corroborar un estudi d'Idealista, que afirma que el 15% dels pisos que es posen en lloguer troben inquilí en només 48 hores. Fernando Encinar, cap d'estudis del portal immobiliari, assenyala que "el mercat del lloguer està prenent velocitat a la majoria de les capitals espanyoles" i tots els habitatges amb un preu ajustat desapareixen "a poques hores" de publicar a Idealista.

A més, Encinar assenyala que tot i que aquest és el moment en què més habitatges surten al mercat, l'"enorme rotació" d’aquests provoca que l'usuari ho percebi com una disminució de l'oferta, quan no és així. Tot i que quant a lloguers exprés, hi ha zones més 'calentes' que d'altres, on els habitatges de lloguer desapareixen amb molta més rapidesa. Es tracta, segons l'estudi d'Idealista, de la majoria de capitals de província, que solen ser les zones on més es concentra l'interès de la demanda, de manera que les taxes de lloguer immediat són, en general, més altes.

Pamplona és la ciutat on es registra el major percentatge de lloguers immediats sobre el total d'operacions, concretament el 36%. La segueixen Santa Cruz de Tenerife (amb el 28%) i Sant Sebastià, amb una taxa del 27%. També destaquen en aquest particular rànquing Burgos (amb el 23%) i Girona (22%), i ja després es troben Barcelona, ​​on el 20% de tots els lloguers tancats va estar menys de 48 hores al mercat, la mateixa taxa que Màlaga, Palma, Sevilla i València, mentre que a Madrid aquesta circumstància només es dona al 18% dels casos.

Encara que també és veritat que hi ha capitals de província que es queden al marge d'aquest fenomen. Es tracta de Zamora, Conca i Badajoz, mentre que a Àvila, Oviedo, Huelva i Albacete és a penes perceptible, igual o inferior al 5%. Així mateix, amb una incidència inferior al 10% se situen altres com Santander, Ourense o Pontevedra.

La majoria dels habitatges que es lloguen en qüestió d'hores a Espanya tenen una mida inferior als 80 m2. De fet, el 10% té menys de 40 m2, el 28% entre 41 m2 i 60 m2; i el 28% entre 61 m2 i 80 m2. Segons Idealista, el 18% dels habitatges arrendats 'amb urgència' tenia entre 81 m2 i 100 m2; i només un 10% comptava amb una superfície superior als 100 m2.

I pel que fa als preus, més d'un terç (36%) dels habitatges llogats gairebé immediatament estaven per sota dels 500 euros mensuals, mentre que un 41% se situava entre aquesta quantitat i els 750 euros al mes. El 26% restant es divideix entre el 17% d'habitatges pel qual demanaven entre 751 i 1.000 euros, el 5% d'entre 1.001 i 1.500 euros i l'1% que es va llogar per més de 1.500 euros al mes.

La majoria dels habitatges que es lloguen en qüestió d'hores a Espanya tenen una mida inferior als 80 m2

EL PREU DE LLOGUER NO DEIXA DE PUJAR

Un altre portal immobiliari, Fotocasa, acaba de publicar dades sobre els preus del lloguer a l'abril. El repunt registrat durant el quart mes de l'any va arribar al 6,2%, xifra que ha situat el preu mitjà del lloguer per m2 als 8,53 euros al mes. Es tracta de nivells de gener de 2010, quan el preu del lloguer es va situar als 8,52 €/m2 al mes. Encara malgrat les pujades que s’estan registrant de forma consecutiva durant els últims 38 mesos, des que va arribar al màxim al maig de 2007 (10,12 €/m2 al mes) el preu de l'habitatge de lloguer està acumulant una caiguda del 16,6%.

"El preu dels lloguers a Espanya segueix encarint, encara que a un ritme més suau que fa un any, excepte a les principals capitals, on el ritme de creixement continua sent intens", explica Beatriz Toribio, directora d'Estudis de Fotocasa. De fet, Catalunya és la comunitat més cara per llogar un habitatge de segona mà, amb un preu de 12,47 €/m2 al mes, seguida de Madrid (12,45 €/m2 al mes), Balears (10,59 €/m2 al mes) i País Basc (10,31 €/m2 al mes).

A la banda oposada es troben Extremadura (4,70 €/m2 al mes) i Castella-La Manxa (5,10 €/m2 al mes), que són les dues regions amb els preus de l'habitatge de lloguer més assequibles. A l'abril el preu del lloguer s'ha incrementat en 15 comunitats autònomes, amb Madrid al capdavant (9,6%), seguida de la Comunitat Valenciana (9,5%), Canàries (8,1%) i Castella-La Manxa (5,9%). Les caigudes corresponen a País Basc (-2,7%) i Navarra (-4,2%).

contador