ep manel simon francesc torres carmel mdol i ferrannoguera
Manel Simón, Francesc Torres, Carmel Mòdol i Ferran de NogueraGOVERN

La Generalitat confia en un augment significatiu dels preus

LLEIDA, 22 (EUROPA PRESS)

La collita de préssec i nectarina aconseguirà a Catalunya aquest estiu 471.430 tones, un 17% més baixa que la de l'any passat i un 10% inferior a la mitjana de les últimes cinc temporades.

Per grups, la producció del préssec rodó disminuirà un 13% fins aconseguir 114.250 tones; el préssec pla baixarà un 18% en sumar-ne 127.560; la nectarina baixarà un 19% situant-se en 207.310 tones i la pavia baixarà un 12% fins el 22.310 tones, segons les dades presentades aquest dimarts a Lleida.

Els han presentat el director de l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simon; el president de l'entitat, Francesc Torres, i el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Conselleria d'Agricultura, Carmel Mòdol.

Els agricultors de Lleida, la província que concentra la major producció, obtindran 428.790 tones, un 17% menys que l'any passat; els de Girona 1.750, un 10% menys; els de Barcelona 6.305, un 5% menys i els de Tarragona 34.580, un 19% menys.

Manel Simón ha apuntat que depenent de les zones, aquest any la collita arriba entre set i quinze dies més tard que l'any passat i ha atribuït el descens del 17% de la producció al fet que hi ha hagut un període de floració extremadament llarg que ha incrementat els riscos d'inclemències, a les gelades primaverals i a dues pedregades, una a l'abril.

El president d'Afrucat ha mostrat la seva confiança en què els preus siguin millors que l'any passat, campanya en la qual la producció catalana va entrar en campanya quan els preus ja estaven enfonsats.

Per la seva banda, Carmel Mòdol ha dit que és important que els agricultors aguantin, "que conservin la sang freda" i no acceptin preus baixos, i ha confiat que es pagui la producció molt per sobre de la de l'any passat.

"Els preus han de pujar significativament, si no fos així, no ho entendríem, seria que el mercat està dominat per forces tenebroses", ha dit el director general.

Manel Simón ha apuntat també que s'està ralentint la plantació de fruita d'os, amb 800 hectàrees plantades en 2017 enfront de les 1.800 de 2014 i que en aquesta campanya, per primera vegada s'ha detectat un descens de la superfície amb una caiguda d'unes 400 hectàrees, la qual cosa significa un 2%.

Per varietats, les nectarinas planes són les que més retrocedeixen en superfície mentre que el préssec rodó recupera hectàrees.

contador