ep faanacongreso dels diputats
Façana Del Congreso Dels DiputatsEUROPA PRESS

MADRID, 19 (EUROPA PRESS)

ERC defensarà aquest dimarts en el Ple del Congrés una proposició no de llei perquè el Govern creï un nou contracte de potència estacional que permeti ajustar la potència elèctrica contractada per determinades temporades de l'any, de manera que s'adapti millor a les necessitats dels consumidors.

En la iniciativa, que recull Europa Press, els republicans catalans lamenten que el preu de l'energia és un "enorme llast" per a les empreses, sobretot les pimes, i critiquen que la normativa actual limiti els canvis possibles de potència a un a l'any.

Això impedeix que els usuaris puguin optimitzar el seu perfil de consum o modular la seva demanda en funció dels diferents cicles de producció que es donen al llarg de l'any, i porta al fet que la potència contractada acumulada al país aconsegueixi els 150GW a pesar que la capacitat màxima del sistema sigui de 110GW i la demanda real estigui amb prou feines en 45GW.

"És un desajustament molt important que genera uns ingressos extraordinaris al sector que no estan justificats", critica ERC, assenyalant que les tecnologies actuals, que permeten realitzar canvis de potència de forma remota, fan indefensable que es mantinguin aquestes limitacions.

LA RIGIDESA CONTRAVÉ NORMATIVA COMUNITÀRIA

A més, ERC adverteix que aquesta falta de flexibilitat podria fins i tot contravenir la normativa comunitària en matèria de consum, per la qual cosa demana que s'apliquin totes les modificacions normatives necessàries per potenciar els contractes de potència estacionals "almenys per a determinats sectors", de manera que es puguin produir "estalvis molt importants" sense minvar la qualitat del servei i sense imposar complicacions administratives o tècniques.

Per a això, s'haurien de fixar temporades concretes de consum en les quals els consumidors que comptin amb aquest tipus de contractes puguin "modificar voluntàriament la tarifa, potència contractada o les seves maneres d'aplicació".

contador