• Sorprèn la desacceleració en el cost de l'atenció mèdica, les despeses de la qual van augmentar un 1,8% durant l'últim any, el menor increment des de 1965
  • L'alça dels preus al consumidor a l'agost va elevar la inflació anual a l’1,9%, molt a prop de l'objectiu de la Fed del 2%
ep gasolina gasolinera gasoil ipc precios consumo petroleo carburante

Els alts preus dels lloguers i la gasolina van colpejar la butxaca dels consumidors nord-americans a l'agost. L'IPC va pujar un 0,4% en vuitè mes de l'any i va marcar el major increment des de gener, segons ha afirmat aquest dijous el Govern nord-americà, un augment per sobre de l'esperat pels experts.

Els preus de la gasolina es van incrementar al mes de les vacances per excel·lència, impactats també pel tancament de les refineries de Texas després de l'huracà Harvey. A més, l'índex que registra el cost d'hotels, apartaments i altres tipus d'allotjaments va registrar el major increment mensual des de 2005. El preu de l'habitatge també va pujar un 0,5%, a causa principalment del major cost dels lloguers.

L'alça dels preus al consumidor a l'agost va elevar la inflació anual a l’1,9%, molt a prop de l'objectiu de la Fed del 2%

No obstant això, les categories d'aliments i energies van mostrar una menor inflació subjacent. L'anomenat índex bàsic va pujar un 0,2% a l'agost, encara que la taxa de 12 mesos es va mantenir a l’1,7% per quart mes consecutiu. Així mateix, també sorprèn la desacceleració en el cost de l'atenció mèdica, les despeses de la qual van augmentar un 1,8% durant l'últim any, el menor increment des de 1965.

Ajustat per la inflació, els salaris per hora per als treballadors nord-americans van caure 0,3% a l'agost. Durant els últims dotze mesos el salari real per hora ha pujat un 0,6%.

Amb tot això, l'alça dels preus al consumidor a l'agost va elevar la inflació anual a l’1,9%, molt a prop de l'objectiu del 2% marcat per la Reserva Federal (Fed). Caldrà veure com acull Wall Street aquestes dades.

Noticias relacionadas

contador