• No obstant, el creixement del deute en el tercer trimestre és menor al del PIB
  • Així, la ràtio de deute sobre PIB baixa del 101% al 100,3%
  • Segueix per sobre de l'objectiu del Govern de tancar l'any en el 99,14%
Espana-Tesoro_2

El deute públic de les administracions públiques segueix augmentant. En el tercer trimestre marca un nou màxim històric amb 1,108 bilions d'euros. No obstant això, el ritme de creixement entre juliol i setembre ha estat menor al de l'economia, amb el que la ràtio de deute sobre PIB es redueix del 101% al 100,3%. Per damunt, això sí, de l'objectiu del Govern de tancar l'any en el 99,14%.

Així, el deute s'incrementa en 1.379 milions d'euros durant el tercer trimestre, segons les dades publicades avui pel Banc d'Espanya. Això es pot interpretar com el creixement cap a un nou màxim històric, o com un descens del apalancamiento comparat amb l'economia, ja que la ràtio que se sol utilitzar com a referència de deute respecte al PIB cau des del 101% al 100,3%. És a dir, el numerador augmenta menys que el denominador.

Segueix, això sí, lluny de l'objectiu del Govern. El Ministeri d'Economia i Competitivitat es va marcar com a meta acabar 2016 amb un percentatge en el 99,14%, amb el que té un únic trimestre perquè la ràtio descendeixi en més d'un punt percentual. Es tractaria de la major retallada en un trimestre des de 2007, segons les estadístiques històriques de la institució governada per Luis María Linde.

No obstant això, les caigudes observades aquest any en la relació entre deute i PIB marquen una ruptura de la tendència de creixement que havia protagonitzat des de l'inici de la crisi. De fet, fins al període entre abril i juny, la ràtio va encadenar 28 trimestres consecutius de pujades des del segon de 2008. Aquest any, es mou entre el 100% i el 101%. El Govern va insistir en la presentació del seu últim quadre que més enllà de les oscil·lacions que hi ha al llarg de l'any, es complirà la seva meta del 99,14%.

L'administració central acapara 968.811 milions d'euros del saldo viu de deute públic, la qual cosa representa un 87% del total. Les comunitats autònomes sumen altres 271.980 milions, un 24%. La resta és dels ajuntaments, amb un muntant de deute pendent de 34.657 milions.

Evolució del deute públic respecte al PIB. Gràfic de Porcentual

contador