ep modest guinjoan i jordi goula
Modest Guinjoan i Jordi GoulaEUROPA PRESS

La institució considera que el consum a l'octubre ha estat "normal però amb perfil baix"

BARCELONA, 29 (EUROPA PRESS)

El Col·legi d'Economistes de Catalunya ha demanat no crear alarmisme pel que fa a l'economia catalana per no danyar el seu creixement, i ha demanat "no especular" amb previsions econòmiques de cara als trimestres vinents.

En roda de premsa aquest dimecres, el president de la comissió d'economia catalana de l'entitat, Modest Guinjoan, i el membre de la comissió Jordi Goula han coincidit en la dificultat de predir com evolucionarà l'economia en els pròxims mesos, encara que han remarcat que serà complicat apreciar canvis significatius.

Goula ha subratllat que l'activitat en el mes d'octubre ha estat agitada però sense grans incidències: "El consum a l'octubre ha estat normal però amb perfil baix, ni catàstrofes ni esfondraments".

El membre de la comissió d'economia catalana ha precisat que les baixades de consum a l'octubre no solament tenen a veure amb la situació política, sinó que també per "les altes temperatures viscudes a l'octubre", sobretot en l'àmbit de la moda i els complements personals.

Malgrat aquesta situació, i segons dades de Comertia, en la primera quinzena de novembre ja hi ha hagut certa recuperació del consum, amb un augment del 3,4%: "La situació es va normalitzant ja que al novembre s'ha sortit de la sacsejada d'octubre", ha dit Goula.

A aquest increment del consum al novembre se li suma l'activitat que va generar el Black Friday, que segons el president de la comissió va incrementar les vendes en un 10% respecte del 2016, a més de les bones perspectives per a la campanya de Nadal.

"Són moments en els quals la clau està en el consum, i si alarmem, llavors tindrem un disgust", ha asseverat Goula.

CANVIS DE SEU SOCIAL

Guinjoan ha assegurat que no es pot parlar de canvis de seu productiva d'empreses catalanes per la situació política, encara que ha insistit que la marxa de seus socials desprèn "una incidència menyspreable en l'economia".

"Creiem que en una economia com la catalana i en un entorn com l'actual, les empreses catalanes són aquí per diversos motius", i ha recordat que, de moment, cap gran empresa ha mogut la seva seu productiva fos de Catalunya.

També ha criticat el Reial decret aprovat pel Govern central que facilitava el canvi de seu social, i veu amb certa "ironia" que en campanya electoral es prometin incentius fiscals perquè les empreses tornin a situar la seva seu social a Catalunya.

BOICOT

El president de la comissió d'economia catalana ha parlat sobre el boicot tàcit que creu que s'ha fet a productes catalans i ha recordat que "és una amenaça que es repeteix al llarg dels anys".

"El boicot és una realitat i és un comportament de caràcter completament emocional i amb data de caducitat", i ha remarcat que les companyies catalanes venen cada vegada més a l'exterior i menys al mercat espanyol.

contador