El Banc Central Europeu s'està plantejant retirar els bitllets de 500 euros pels seus usos criminals. El regulador està debatent activament com retirar-los de la circulació a causa de la seva vinculació a les pràctiques delictives.

«Hi ha dubtes sobre com adoptar la decisió i com comunicar-la. Volem fer canvis, però de manera ordenada. Ara bé, puc assegurar que estem decidits a aconseguir que la producció dels diners no proporcioni cap comoditat als criminals», va assenyalar Mario Draghi fa unes setmanes al Parlament europeu. La mesura tindria com a objectiu posar fi a pràctiques fraudulentes com el blanqueig de diners o el finançament del terrorisme jihadista.

Segons el diari alemany Handelsblatt, el Consell de Govern del BCE ha iniciat «oficialment» el procés per eliminar els bitllets de 500 euros. Segons han explicat fonts internes al diari alemany, el BCE ha aprovat una declaració d'intencions sobre aquest assumpte, la qual cosa demostra que el banc central adoptarà una decisió sobre aquest tema en els «propers mesos».

Per al BCE, eliminar la circulació d'aquests bitllets és una manera de lluitar contra el rentat de diners, ja que aquests bitllets són utilitzats sobretot per a negocis il·legals, segons els experts en crim i corrupció. Molts comerços detallistes es neguen a acceptar els bitllets de 500 euros.

No obstant això, la mesura és impopular a Alemanya, on tan sols el 18% de les transaccions es fan amb targeta de crèdit, el percentatge més baix de tota la Unió Europea. Per exemple, als Estats Units es van eliminar els bitllets de 500 dòlars el 1969.

OPOSICIÓ DE JENS WEIDMANN, PRESIDENT DEL BUNDESBANK

Per la seva banda, el president del Bundesbank, Jens Weidmann, s'oposa a aquesta mesura. «Seria catastròfic que els ciutadans tinguessin la impressió que a poc a poc se'ls retiren els diners en efectiu. Cadascú ha de ser lliure per decidir com vol pagar», ha assenyalat recentment.

No obstant això, la decisió final encara no està presa: cal una majoria al Consell de Govern del BCE per eliminar els bitllets morats. Destacats membres d'aquest òrgan s'hi oposen, però és difícil que aconsegueixin bloquejar la iniciativa. «De debò creuen que no es produiran activitats il·legals pel fet que no existeixin bitllets de 500 euros?», es qüestionava el governador del banc central alemany en una entrevista.

L'eliminació dels bitllets de 500 euros és complicada políticament pels dubtes del Bundesbank, però també perquè tindria conseqüències industrials, ja que cada país fabrica els seus propis bitllets.

La polèmica sobre els riscos associats a uns bitllets de tant valor no és nova. A cada país s'ha viscut de manera diferent amb la introducció de la moneda única. Abans de l'euro pocs països tenien bitllets d’un valor tan elevat. Ja el 2013, Draghi va descartar una decisió similar amb l'argument que «els bitllets d'alta denominació compleixen un paper per al públic, principalment com a dipòsit de valor, però també com a mitjà de pagament i últim recurs com a refugi d'actius».

En l'actualitat circulen uns 614 milions de bitllets de 500 euros, cosa que suma un valor superior a 300.000 milions d'euros. De tots aquests, un 25% es troben en països de fora de la unió monetària.

contador