ep jurista carles viver i pi-sunyer arxiu
El jurista Carles Viver i Pi-Sunyer (arxiu)Europa Press - Archivo

Sol·licita justificació dels increments salarials i premis en metàl·lic concedits a altres assessors del procés

MADRID, 24 (EUROPA PRESS)

El secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández Mora, va exigir a mitjan passat mes de febrer a la Interventora General de la Generalitat, Rosa Vidal, que justifiqués el notable increment salarial --fins als 9.538,60 euros mensuals-- experimentat en la nòmina de l'exmagistrat del Tribunal Constitucional i expresident del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) Carles Viver i Pi-Sunyer al juliol del passat any, així com la raó dels increments retributius i premis en metàl·lic experimentats per altres assessors jurídics de la Generalitat.

En la carta a Vidal, a la qual ha tingut accés Europa Press i que obra en la causa que instrueix el Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona sobre l'organització del referèndum, el secretari d'Estat demana de forma específica a la interventora que aporti el concepte retributiu de l'increment en les nòmines i, en el cas que es tractin de gratificacions, s'identifiqui la causa de la mateixa.

Exigeix igualment respecte a Viver i altres assessors de la Generalitat, com el cap de l'àrea d'assessorament sobre l'organització de l'Institut d'Estudis d'Autogovern Gerard Martín Alonso, que s'expliqui si els augments salarials que tots dos gaudeixen es troben vinculats a la publicació o elaboració de "algun informe, document, publicació o assistència a algun tipus d'esdeveniment", i es detalli el mateix.

Tota aquesta documentació obra, amb la correspondència existent entre el secretari d'Estat i la interventora general de Catalunya, a poder del jutge número 13 de Barcelona Juan Antonio Ramírez Sunyer, que l'ha remès a la Guàrdia Civil per al seu estudi.

La interventora havia enviat determinats dades a Fernández de Moya ja el 8 de febrer, en resposta a un requeriment anterior, en la qual comunicava que Carlos Viver i Pi-Sunyer venia ocupant des de 2004 el lloc de director de l'Institut d'Estudis Autonòmics --posteriorment denominat Institut d'Estudis d'Autogovern--, i que des de març de 2016 el va simultanejar amb un altre alt càrrec com comissionat per a la Transició Nacional, si bé per aquest segon posat no hauria rebut cap retribució. Per aquesta raó, el secretari d'Estat demana explicacions per l'increment salarial experimentat en la seva nòmina.

Pel que fa a Martín Alonso, s'observa de les nòmines que va aportar en un escrit amb data de 8 de juny, que es va incrementar el seu salari en les nòmines de novembre de 2016 i en les d'abril i juliol de 2017. En aquest sentit, demana que s'identifiqui si es tracta de gratificacions, si està vinculada amb alguna publicació o elaboració d'algun informe, document, publicació o assistència a qualsevol tipus d'esdeveniment.

El cap d'àrea d'assessorament de l'Institut d'Estudis d'Autogovern va arribar a cobrar 6.773,92 euros al novembre de 2016; 7.510,46 euros a l'abril de 2017; i 6.217,75 euros al juliol de 2017.

PREMI DE 10.000 EUROS PER UN TREBALL SOBRE L'AUTODETERMINACIÓ

A més, es requereix a la interventora que es lliuri una còpia del document pel qual el professor Pau Bossacoma i Busquets va ser guardonat amb el V Premi Vilaseca i Marcet 2014, pel qual va rebre 10.000 euros, per la seva obra 'Justícia i legalitat de l'autodeterminació nacional i la secessió'.

Igualment sol·licita que s'aporti la totalitat dels pagaments efectuats per qualsevol concepte a Mireia Grau Creus per part de l'Institut d'Estudis d'Autogovern o per part de la Generalitat durant els anys 2015, 2016 i 2017. Així mateix, ha demanat que especifiqui quin tipus de relació jurídic laboral mantenia aquesta persona amb aquestes dues institucions i quin tipus de contractes se li van fer.

S'haurà de remetre còpia completa dels expedients, informes o esborranys, factures, així com qualsevol pagament efectuat amb càrrecs als fons de la Generalitat o a l'Institut.

contador